Какво е СПА и какъв е произходът на думата?

Появата на думата СПА (SPA) датира още от четвърти век преди Христа. Тогава древните римляни оценили качествата на горещите минерални извори и решили, че ключът към здравето е водата. Древните минерални извори все още съществуват и помагат на хората да се справят със стреса и болестите.

Днес съществуват много СПА хотели и доста от тях са лесно достъпни за всеки, който иска да ги посети. Също така съществуват и много СПА центрове, предлагащи същите процедури, както хотелите.

За никой не е тайна, че съвремието е изпълнено със стрес и здравословни проблеми, а СПА процедурите лесно могат да се справят с това и да свържат човек с природата. Всеки може да се почувства като капка, част от един огромен океан, нарастваща по гребена на вълната, без да мисли за нищо друго. Такова състояние е лукс за съвременния човек, така че СПА процедурите ще бъдат полезни за всеки, който вече е изтощен от изобилието на стрес.

Лечебни ефекти на природни богатства върху човешкото тяло са уникални. Нито едно хапче не може да създаде същия ефект както една СПА терапия. Това обяснява факта, че в днешно време да посещаваш СПА хотели или центрове се е превърнало нещо много модерно.

В живота на обикновените хора, има тенденция да се използват различни думи, чиито значения не са известни на всички. Този списък със сигурност включва и модерната дума „СПА“. Има две версии за произхода на думата. Според едната древните римляни използвали израза „Salus per aquam” (SPA), и така описвали термалните извори, с помощта на които третирали различни видове заболявания или просто отдавали тялото си на почивка след безкрайните войни и завоевания, които водели. Това показва, че дори и по това време хората разбирали, че човек не може да живее без естествените водни ресурси.

Другата версия твърди, че терминът произлиза от името на известният белгийския град Спа. През 16-ти век град Спа бил известен навсякъде по света като дестинация с минерални извори и място за почивка и възстановяване на физическите сили на организма, зареждане с положителна енергия, лекуване на заболявания и профилактика.

Да се знае произхода на думата СПА е добре, но по-важно е човек се възползва от възстановяващите СПА процедури, за да разбере смисъла на лекуващите го природни ресурси и да живее в хармония с природата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here