6 съвета за спокойствие по време на пандемия с Коронавирус

6 съвета за спокойствие по време на пандемия с Коронавирус

Да живеете в денонощен цикъл на новини за коронавирус може да бъде много стресиращо и изтощително. Това ще доведе само и единствено до едно голямо безпокойство. Експертите предупреждават, че това може да се отрази на психичното ви здраве и благосъстояние. Освен това притеснява малките деца, които не разбират напълно какво се случва.

Ето шест съвета, които ви препоръчваме за да се справите с тревожността по време на тази така неприятна за всички пандемия.

Информирайте се за коронавируса само от надеждни източници

Коронавирус Covid-19 определено е нещо, за което е хубаво да бъдете информирани. Но не забравяйте, че това трябва да става от надеждни източници. Някои неща, които чувате от съседи, приятели, и хора, споделящи в социалните медии, макар и може би добронамерени, не винаги са правилни. Следвайте съветите на Министерството на здравеопазването и вашия собствен личен лекар.

Бъди подготвени

Подготовката минимизира притесненията. Точно както при грип или обикновена настинка, няма как да бъдете 100% сигурни, че няма да се разболеете. Това, което можете да направите обаче е да предприемете стъпки за повишаване на вашия имунитет. Също така е добре и да спазвате дорбри хигиенни навици.

Фокусирайте се повече върху нещата около вас

Eдно от най-добрите неща, които можете да направите за собственото си психично здраве и благополучие е да бъдете по-фокусирани върху нещата около вас. Седенето по цял ден пред телевизора, и следенето на вируса по света и колко хора са заразени, няма да ви докара нищо добро. Освен това само ще се притеснявате излишно. Останете ангажирани с работата си, семейството и приятелите си, личните си хобита и интереси.

Дръжте малките деца позитивни

Малките деца е лесно да се уплашат и впоследствие травмират, ако постоянно слушат за Коронавируса. Не ги лъжете. Кажете им, че това, което се случва е наистина, но винаги поддържайте разговора позитивен в тонус и им повтаряйте, че са в безопасност.

Намалете тревожността си

Понижаването нивата на тревожност винаги е важно. Ако се почувствате по-стресирани или тревожни от обичайното и подозирате, че това се дължи на притесненията за Коронавируса, предприемете необходимите стъпки, за да се отпуснете и успокоите. Поемете няколко дълбоки вдишвания през носа, задръжте няколко секунди и бавно издишайте през устата си. Опитайте няколко упражнения за мускулна релаксация, при които напрегяте всяка мускулна група за няколко секунди и след това отпускате. И накрая, съсредоточете се върху вътрешния си диалог и си припомнете, че е важно да сте информирани, но няма нужда да преминавате границата с постоянно безпокоите и паника.

Потърсете професионална помощ, ако е необходимо

Ако постоянно мислите за пандемията от Коронавирус, трудно ви е да се справяте с ежедневните задачи като хранене, сън и работа е необходимо да потърсете професионална помощ. Потърсете психотерапевти, които да ви помогнат да овладеете тревожността си.