10 причини, които ще ви накарат да се движите активно

Ние всички знаем за значението на нашата физическата активност. Оказва се обаче, че ежедневната тренировка не е напълно достатъчна да сме здрави. Основният фактор е движението. Просто трябва да се измъкнем от нашите столове и да бъдем в движение през целия ден, всеки ден.

Движението е ключов фактор

Физическата активност може да бъде представена в 2 основни направления. Първото са умишлените тренировки, като да ходите на фитнес или да тренирате някакъв вид спорт. Второто е всякакъв друг вид движение през целия ден. През последните няколко десетилетия, доста хора занемариха втората направление и това се усеща чрез епидемията от затлъстяване и покачването на хронични заболявания.

Ние сме проектирани да се движим

Въпреки, че доста от нас вършим работата си седнали, ние биологично сме проектирани да се движим. Още преди хиляди години, когато предците ни са били ловци, са се движили до 30 километра на ден! С други думи, ние сме еволюирали чрез движение – и това е всъщност нещото, което нашите тела са програмирани да правят.

Седим прекалено много

Като цяло, ние сме седнали около 13 часа на ден, а пък 86 процента от нас дори седят по цял ден, всеки ден. Тук идва и проблемът – твърде много седене може да се равнява дори и само на 3 часа на ден! В рамките на един шокиращо кратък период от време (няколко часа), в нашите тела се появяват промени на клетъчно ниво, което ни поставя в много по-голям риск, отколкото когато се движим.

Упражненията не премахват негативните ефекти от седенето за дълго време

Точно така – докато тренировката е добре за нас, тя не компенсира последиците от седенето. Ние трябва да стоим на краката си и за предпочитане е да се движи през целия ден.

Твърде много седене е много лошо, особено ако сте жена

Според няколко проучвания, седенето на едно място за дълъг период от време буквално ни убива. Ако сте мъж и седите повече от 6 часа на ден, рискът от смърт нараства с около 20%. За жените, това е двойно повече – 40%! Дори само да стоим прави е по-добре, отколкото седнали. Когато стоим, ние изгаряме два пъти повече калории, отколкото когато седим.

Седенето влияе лошо на гръбначния стълб

Седенето излага гръбначния ни стълб на два пъти по-голям натиск, отколкото стоенето прав и движението. 8 от 10 възрастни в България страдат от хронични болки в гърба в някакъв момент от живота си. За българите на възраст под 45, болки в гърба е водеща причина за обездвижване.

Когато се движим, сме по-здрави

Когато става въпрос за дълголетие, ползите от активния начин на живот превишават ползите от отказването на цигарите. Ето защо много хора смятат обездвижването за „новото пушене.“

Когато се движим, сме по-щастливи

Учените са установили, че движението е толкова ефективно за нашето щастие, колкото анти-депресантите за лечението на депресия. При това без никакви странични ефекти!

Когато се движим, ставаме по-умни.

Деца, които са физически активни например, се справят по-добре, отколкото техните, не толкова активни, връстници. Ако искате да се предотврати появата на деменция, бъдете активни и ще намали шансовете си наполовина! Ако искате бъдете по-креативни, движете се, и не само че ще увеличи връзки между мозъчните клетки, но дори ще произвеждате нови.