10 неща, които да ви помогнат, когато не ви се прави нищо

10 неща, които да направите, когато не ви се прави нищо

Има дни, в които понякога не ни се прави нищо. Тогава, „правенето на нищо“ ни звучи добре. И дори най-добрите предложения от любимите ни хора могат да ни се струват капризни.

Често тези чувства са нормални и временни. Тр биват породени от стрес или прекалено натоварен начин на живот.

Но, по-продължителната загуба на интерес (апатия) или изпитването на по-малко удоволствие от нещата, на които обикновено се радвате (анхедония), обаче може да подскаже, че се случва нещо малко по-сериозно.

Отдайте се на чувството

Понякога да не ни се иска да правим нищо е начинът на нашият ум и тяло да поиска почивка. Ако напоследък се доближаваме до собственият си лимит, то тива е сигналът преди да стигнем до точката на изгаряне.

Самосъстраданието е ключово в тази ситуация. Потвърдете вашата упорита работа и след това си позволете да си починете. Подремнете, почетете книга, гледайте филм – каквото и да правите, нека се чувствате лесно и релаксиращо.

Излезте навън

Леката физическа активност навън, дори и да е само 10-минутна разходка из квартала може да ви помогне да възстановите настроението си. Даже и да седите на пейка, самото прекарването на време сред природата може да ви донесе само ползи.

Промяната на обкръжението ви също може да ви помогне да се мотивирате да направите нещо друго, като например да отидете до любимото си кафене. Дори и да не стане точно това, прекарването на известно време навън може да ви помогне да се почувствате по-добре, ако прекарате останалата част от деня на дивана.

Наблюдавайте емоциите си

Наблюдаването на емоционалното ви състояние може да хвърли малко светлина върху това защо не искате да правите нищо. Това може да бъде особено полезно, ако минават няколко дни и няма подобрение.

Запитайте се дали се чувствате:

 • притесни или изнервен от нещо
 • ядосани или разочаровани
 • тъжни или самотни
 • безнадеждни
 • откъснати от себе си

Всяка от горепосочените емоции може да натовари ума ви и да ви затрудни да мислите за нещо друго.

Опитайте се да водите лек журнал за това как се чувствате, дори ако не се получава. Ако се чувствате готови, опитайте да свържете някои от тези емоции с конкретни причини. Дали проблемите в работата ви карат да се чувствате тревожни? Или пък следенето на новините ви кара да се чувствате безнадеждно за бъдещето? Разбирането какво стои зад тези емоции може да ви помогне да излезете с потенциални решения или да приемете, че някои неща са извън вашия контрол.

Медитирайте

Не винаги е лесно да медитирате, особено в началото. Но, медитацията може да ви свърже по-добре с всичките ви емоции, дори и с тревожните. Това ще ви помогне да станете по-способни да ги забележите и да ги приемете, без да осъждате себе си или да им позволявате да ви дърпат надолу.

Обърнете се към приятел

Когато не искате да правите нищо, разговорът с приятел понякога може да ви помогне. Имайте предвид, че различните приятели могат да се опитат да помогнат по различни начини, така че се обърнете към най-подходящият за вашата ситуация.

Ето няколко насоки:

 • Ако искате предложения за това какво да правите, допитайте се до ваш приятел, който винаги има много съвети. Той може да ви помогне най-много.
 • Ако просто искате да излезе с някой и да не направи нищо съществено се обърнете към някой, който е добър в това да е съпричастен и да изслушва.
 • Или просто споделете с някого за това, от което имате нужда, независимо дали става въпрос за полезни съвети или просто да ви изслушат.

Слушайте музика

Музиката може да ви помогне да запълните тишината и да ви даде нещо за размисъл.

Любимата ви музика може да ви успокои, да ви повдигне настроението, или да ви развълнува. Тя може дори да има някои предимства за вашия мозък, включително подобряване на концентрацията и паметта.

Някои изследвания също така предполагат, че музиката може да има потенциал да помогне за намаляване на болката и симптомите на депресия.

Опитайте се да свършите лека домакинска работа

Може би не искате правите нищо, ако имате много неприятни или скучни неща. Като да свършите домакинската работа, например. Ако задачите са се натрупали трупали, мисълта да се справи с тях може да се стори плашеща.

Опитайте да създадете списък с всичко, за което трябва да се погрижите. След това го класирайте по приоритет. Какво трябва да направите възможно най-скоро? Какво може да изчака до следващия месец? Можете също така да ги организирате въз основа на леснота на изпълнение.

Изберете нещо, което е лесно или с висок приоритет и го направете ваша задача за деня. Дори и да ви отнеме само 20 минути. Правенето на дори нещо малко, може да ви помогне да се измъкнете от този път на безсилие.

След като приключите, зачеркнете го от списъка си и си позволете да релаксирате през останалата част от деня.

Проверете вашите нужди

Неизпълнението на вашите физически или емоционални нужди може да ви накара да се почувствате малко отпаднали и летаргични.

Задайте си следното:

 • Хидратирани ли сте?
 • Трябва ли да ядете?
 • Трябва ли да поспите още малко?
 • Какво ви разстройва или стресира?
 • Бихте ли се чувствало по-добре сред хората?
 • Имате ли нужда от малко време да останете сами?

Създайте график

Ако забележите, че често не ви се прави нищо и постоянно ви е трудно да се грижите за домакинската работа и други отговорности, съставянето на график може да ви помогне.

Запишете си важните задачи или срещи, които не можете да забравяте. Не е нужно да отчитате всяка минута от деня си, освен ако това не ви помога разбира се. Но се опитайте да създадете някои общи часови блокове за следните неща:

 • ставане сутрин
 • подготовка на деня
 • приготвяне на храната
 • училище, работа, домакинска работа
 • среща с приятели или други социални дейности
 • лягане вечер

Опитайте се да не се придържате строго към този график. Той просто ви дава насоки за нещата неща които ви движат.

Прочетете книга

Не забравяйте, че наистина е добре понякога да не правите нищо. Но, ако се смятате, че трябва да правите нещо и изпитвате някакво чувство за вина заради изгубеното време, четенето на книга може да бъде скромен начин да се почувствате продуктивни.

Ако нямате енергия дори да държите книга, помислете за аудиокнига. Аудиокнигите са чудесни за хора, които нямат много време за четене. Дори можете да им се наслаждавате, докато правите нещо друго.