Шиацу – какво представлява и за какво помага?

Шиацу е специфична форма на лечебно докосване, която ни предлага начин да поддържаме организма си по всяко време на нашия живот. Това е цялостна здравословна система, която работи със собствените ресурси на нашето тялото. Това е силата и слабостта му. Ако тялото наистина е болно и не балансирано, понякога са необходими повече интервенционални мерки, като тези, предлагани от конвенционалната медицина. Въпреки всичко, което се случва, нашето тяло винаги може да бъде подтикнато да се лекува по някакъв начин. Шиацу не се препоръчва при спешни медицински процедури. Въпреки това трябва да се знае, че при терапия с този вид масаж, няма реакции с лекарства, тъй като се стимулират собствените процеси на тялото.

Шиацу включва осъзнаване на собствената ни стойката на тялото, дишане и упражнения. Подобно на акупунктурата, Шиацу стимулира жизнената енергия на тялото (известна като Qi или Ki). Шиацу е спокоен и отпускащ в основата си, но динамичен. Тялото започва да се пренастройва отново и се започва процес на самолечение. Всеки човек, подлагащ се на такъв вид масаж, започва да възприема по-добре своето тяло и ум като едно цяло цяло на съзнателно или подсъзнателно ниво. Осъзнават се области на напрежение или слабост на физическо или емоционално ниво и чрез този процес се заздравяват.

Както точките и меридианите на акупунктурата, при Шиацу се включва работа с физическото тяло, мускулите, ставите, кръвта и т.н. Масажната терапия разчита на използването на пръстите, палците и дланта. С тях се упражнява натиск върху различни области на повърхността на тялото, като по този начин се лекуват общи заболявания и състояния, както се коригират и дисбалансите в тялото. Натискът варира в зависимост от човека, областта на тялото и за какво се работи. Той се прилага върху определени точки, насърчавайки енергийния поток и коригирайки дисхармониите в тялото на пациента. Възможно е да се включат дишане и визуализация като част от терапията. Обикновено има няколко разтягания и намествания, които се правят и може да ви заприлича на тайландски масаж или на йога. Често се прави на футон на пода, и не толкова на масажна маса.

Кратка история

Шиацу произхожда от преди хиляди години в Япония и напоследък е формализира в модерната си форма от преди повече от сто години. Като теоретична база се основава на голяма част от традиционното китайско знание, като използва същите меридиани и точки като в акупунктурата и туи на. Практикува се широко в цял свят.

Шиацу непрекъснато се развива, тъй като нашето разбиране за тялото се развива и различните стилове черпят от разнообразни традиционни и други видове терапии. Някои практикуващи подкрепят интеграцията на промяната, като включват в рамките на сесията други модалности като упражнения и дишане, диети, психотерапевтични и медитативни практики.

Как работи Шиацу?

Всички форми на работа с тялото: упражнения, разтягане, дишане, различни видове масажи подпомагат нашето здраве и благополучие. В повечето традиционни култури тяхното значение се счита за основна част от здравословния начин на живот. За съжаление в наши дни ние сме обезценили тяхното значение и това е в наша вреда.

Става все по-ясно, че не е възможно тялото да се отдели от ума. Както се чувстваме физически в тялото си така се чувстваме и емоционално. Ако имаме лоша поза или задържаме напрежение, това непременно ще засегне нашите емоции. Докосването е първият ни чувство, който се развива още преди да се родим. Вече на 8 седмици след зачеването имаме рефлексни отговори на допир, преди да можем да чуем или да видим: сетива, които се развиват много по-късно. Ние преживяваме света чрез докосване и съхраняваме паметта си за света в нашето тяло.

Всяка форма на лечебно докосване може да бъде изключително полезно, така както всяка форма на злоупотреба или насилствено докосване може да бъде изключително вредно. Ето защо поддържането на тялото може да има дълбок ефект не само върху физическото, но и върху емоционалното и дори духовното ни състояние. Всички форми на лечебни терапии: масаж, остеопатия, Кранио-сакрална терапия, ролфинг (структурна интеграция), пилатес и йога, и други, поддържат тялото по този начин. Шиацу и всякакви други начини, които включват осведоменост за меридианите и енергията (Qi / Jing), също така предлагат много специфичен начин да разберете как целото ни житейско преживяване се съхранява в нашето тяло.

Защо бихте искали да се подложите на Шиацу?

Тъй като Шиацу работи с човека като цяло, вместо просто да се съсредоточава върху състоянието му, повечето хора, болни или здрави, и от всички възрасти, могат да се възползват от него. Шиацу е изключително полезно за подобряване на здравето и жизнеността и много хора го използват като част от програма за управление на стреса или превантивна здравна помощ. Шиацу също е отличен, ако се чувствате зле, но не страдате от никакво известно здравословно състояние. Ако обаче имате такова, за което може или не може да се изисква медицинско лечение, шиацу все още може да ви предложи помощ. Това може просто да бъде намаляване на стреса или релаксация.

Хората се подлагат на Шиацу по всякакви причини и специфични заболявания вариращи от остри до по-хронични, от физически до емоционални. Те могат да се проявят със проблеми като:

 • изкривени вратове, гръб или лоша стойка на тялото
 • менструални затруднения
 • кожни нарушения
 • храносмилателни проблеми
 • мигрена
 • депресия
 • стрес

Често хората търсят шиацу по време на времена на промяна като юношество, безплодие, бременност, менопауза и адаптирането към по-късен живот.

Ето и някои от ползите от терапиите с Шиацу:

 • дълбоко релаксиращ
 • облекчава стреса
 • лекува болка и заболявания
 • допринася за цялостното здраве и благополучие
 • регулира активността на нервната система
 • стимулира кръвоносната, лимфната и хормоналната система
 • подобрява лошата поза
 • помага за проблеми със ставите
 • помага срещу навяхвания
 • помага срещу артрит ишиас, остра и хронична болка в гърба и гърба,
 • помага срещу синузит и бронхит

Какво представлява една сесия

Обикновено сесията се извършва на футон (лек памучен матрак) на пода. Ако хората не искат или не могат да легнат, могат да бъдат в седнала или друга позиция. Препоръчва се да сте облечени в свободно прилепнали дрехи – анцунг или леки памучни панталони са идеални. Избягвайте тежка храна преди сесия. Препоръчително е да почивате най-малко един час след това, тъй като процесът продължава, след като действителната сесия приключи. Ефектите могат да се появят незабавно или след няколко дни.

Важно е да се отбележи, че Шиацу се разглежда като допълнение към ортодоксалната медицина. Съществуват неща, които не могат да се правят с този вид терапия, тъй като се работи с енергията на тялото.