Целулит – причини, лечение и полезни съвети

Целулит - причини, лечение и полезни съвети

Целулитът е един от най-големите страхове с ред нежната половина на човечеството. От медицинска гледна точка той е нормално състояние, засягащо почти 90% от жените и 10% от мъжете в даден етап на живота им. На повърхността, целулита се появява като гроздообразна или намачкана кожа. Въпреки това процесът по развитие на му се случва на по-дълбоко ниво.

Причини

Образуването на целулит се дължи на слоя мазнини, намиращ се под кожата. Той се притиска към съединителната тъкан и издува. Това стимулира появата на характерните кожни образувания. За жените рискът от развитие на целулит се повишава с възрастта и най-вече с наближаването до периода на менопаузата.

Хормоналните промени, по-специално понижаване на нивата на хормона – естроген, могат да допринесат за изменението в кръвообращението и редуцирането на производството на колаген. Комбинацията от увеличаващите се мазнини, по-малък слой колаген и промяната в кръвообращението води до целулит.

Целулитът не е опасен, но от естетична гледна точка той е ужасът почти на всяка жена. Видимите промени се проявяват, когато има дисбаланс в усвояването на мазнините или метаболични проблеми. В следствие на тези фактори се трансформира и структурата на мастните клетки и съединителната тъкан.

Продължителното седене и неактивен начин на живот влияят върху кръвоносните съдове и нараства риска от развитие на целулит. Пушачите са по-склонни към появата на му, както и тези, които стоят неподвижно за дълги периоди от време.

Най-доброто решение е да се погрижите за своята кожа още от ранна възраст – 16 години, когато започва обикновено образуването на целулита при дамите. В случай че вече имате такъв проблем, ви предлагаме няколко идеи, с които да спрете развитието му или да редуцирате вече появилите се образувания.

Как да се справим?

Антицелулитният масаж е едно от най-ефективните решения за възстановяване на външния вид на кожата и в борбата с целулита. Техниките, използвани при него, действат върху мастните клетки (адипоцитите) и стимулират тяхното отделяне от тъканите и подпомагат равномерното им разпределяне. Този тип масаж се прави локално в засегнатите области. Това най-често са бедрата, краката, задните части и корема.

Антицелулитният масаж притежава доста полезни свойства за здравето ви главно чрез директното му въздействие върху повърхностните слоеве на кожата. Този тип масаж стимулира еластичността кожата и подкожните тъкани и активира кръвообращението. Другите плюсове на масажа са намаляването на стреса, активиране от лимфната система и подобряване на цялостното състояние на организма.

Заедно с масажни процедури има още няколко метода, които да може да прилагате дори у дома. С тях може да имате по-гладка кожа и да си осигурите по-дълготраен антицелулитен ефект и здравина на тъканта.

Ексфолирайте кожата с кафе

Кафето забавя и намалява появата на целулит, използвайки го като ексфолиант заради своята абразивна структура. Почиства кожата не само на повърхностно, но и по-дълбоко ниво. Кофеинът също стимулира кръвта и лимфната течност в тялото. Кафето е богат източник на антиоксиданти, което води до естественото производство на колаген и еластин, като по този начин намалява развитието на нежеланите кожни образувания.

Овлажнявайте кожата с естествени продукти

Намаляването на общото натоварване от токсични химикали може да помогне на тялото ви да функционира много по-оптимално. Използвайте естествен овлажнител като кокосово масло, за да избегнете парфюми и други химикали, които могат да попият в кожата ви.

Дзен хормони

Хормоналният дисбаланс повишава риска от образуване на целулит. Хормоните контролират структурата и функцията на голяма част от тялото ви, така че обръщайки внимание на диетата, физическата си активност, контакта на организма ви с химикали, съня и приеманите въглехидрати. Те могат да повлияят на хормоналния ви баланс, а той върху нивата на целулита.

Не на тютюнопушенето

Тютюнопушенето намалява притока на кръв и производството на качествен колаген. Колагенът и еластинът намаляват появата и прогресията на целулита. Пушенето също така предизвиква преждевременни бръчки и увеличава риска от суха, обезцветена кожа. Спирането на цигарите е предизвикателство, но намаляването на целулита е само една добра причина, поради която да го направите.