Хамам – традиция в Близкия Изток и Северна Африка

Хамам, турска баня

Хамамът е близкоизточният вариант на парната баня. В България е познат още и като турска баня, а на други места по света като вековен прочистващ марокански ритуал.

Хамамът е дълбоко релаксиращ и полезeн за кожата. Вместо да използва термални води, използва гореща вода или пара, за да насърчат дълбокото и ободряващо почистване.

Много от хамам процедури използват богат на витамин Е сапун с подхранващи и ексфолиращи свойства, на основата на маслини. Освен това някои лечения могат да включват глина расул. Това е антибактериален минерал, който ефективно и безопасно премахва токсините и примесите от тялото, намалява себума и стяга порите.

Традиция в Близкия Изток и Северна Африка

Къпането е традиция и неразделна част от културата на Близкия изток и Северна Африка. Често то се провежда в стари и красиви бани. Къпането е традиция колкото за събиране и разговори, толкова и място за релакс.

Два от най-често срещаните видове традиционни бани са мароканският хамам и турската баня. Въпреки че и двете са популярни, мароканският хамам често е предпочитан, защото използва пара вместо вода. Парата прави чудеса за омекотяване на кожата, отваря порите, почиства дълбоко и освен това отпуска ума.

История на хамама

Първата обществена баня е създадена от Римската империя преди повече от 2000 години. Както при традиционните бани с хамам, римските бани предлагали стаи с различни температурни разлики. По този начин е било възможно да се стимулира циркулацията на кръвта, изпотяване и по този начин дълбока детоксикация на тялото.

Реално Мароко е една от първите страни приели този начин на къпане, станал традиция. След това малко по малко и останалия свят започва да приема тази концепцията за обществената баня.

Ползи

Освен омекотяващите и подхранващи ефекти за кожата и естествените ексфолиращи и антибактериални ползи, хамам прави и следното:

  • Повишава имунната система
  • Подмладява тялото
  • Възстановява на умората и болките в мускулите.
  • Интензивно ободрява
  • Релаксира тялото и ума

Какво да носите когато отивате на хамам?

Преди време мъжете и жените са били разделени, когато са ходили на хамам. В наши дни обаче по-често за процедурите са унисекс, така че може би ще искате да носите халат, бански и джапанки.