Халотерапия, солни стаи и солни пещери

Халотерапията, или терапия в солна стая, е един от най-деликатните и естествени начини за овладяване и стимулиране на организма. Произходът й не е изненада за никого.

Солената вода на Средиземно море е била горещо препоръчван лечебен метод още от древногръцките лекари. Самият Хипократ бил уверен, че солните изпарения имат почти магически ефект върху белите дробове, а и върху цялото тяло. Добитата чрез изпаряване морска сол съдържа не само натриев хлорид, но и над 80 микроелемента – желязо, магнезий, калций, калий, сяра, йод, цинк и др. Ваните, инхалациите и смученето на солни кристали били предписвани ежедневно на голям брой пациенти.

Хипократ разпространил солната терапия в Древна Гърция, но натриевият хлорид бил признат лечебен метод и преди това, още от незапомнени времена. Терапевтичните му свойства са добре познати на обикновеното население, пребиваващо близо до солни рудници. Оттам се добива каменна сол – природно прочистен утаечен елемент на около 500 млн. години, появил се вследствие пресъхването на древни солени басейни.

Геологични размествания на земните пластове след няколко млн. години довежда до образуване на релефни планински масиви. Така са се появили двата най-древните находища на каменна сол – Солената планина и величественият Хималайски масив, а солниците остават под морската височина.

Известната като най-старата солна пещера Дуздаг се намира в местността Накчиван в Азербайджан – местност с изключително голям брой мини, откъдето се е добивала сол още преди 4500 г. Дуздаг е и първото средище с лечебна цел, от която местните са се възползвали съвсем непринудено.

Солните стени и под съдържат огромен брой минерали и микроелементи, които древните хора не познавали. Те знаели само, че добивната дейност в подземните пещери се отразява положително на физическото им състояние – дихателните функции, сърдечната дейност и общият тонус видимо се подобрявали. Всъщност, това било началото на спелеотерапията („speleon“ -„пещера“) – терапия, осъществяван чрез престой в мините.

Счита се, че ефектът от този тип солна терапия е двоен, тъй като фините солни частици проникват едновременно при вдишване и чрез порите на кожата. Каменната сол е природно пречистен елемент, за разлика от морската вода, която се рафинира допълнително. Двойното насищане на организма с огромно количество чист натриев хлорид (почти 99%) предизвиква многобройни положителни реакции в организма. При прилагане на спелеотерапия, най-предпочитана е хималайската кристална сол.оятно ще се наблюдава все по-често в бъдеще.

Солни стаи

Солната стая трябва да пресъздава естественият климат в солна пещера. Това е възможно чрез поддържане на определена температура и халогенератор, който разпрашава в помещението обогатен натриев хлорид. Истинската интерпретация на солна пещера, която ще окаже реален ефект върху тялото ви, е с дебели солни отлагания по стените и пода, които стерилизират въздуха. В нея задължително се наблюдават солни кристализации-“паяжини“, които са единственото свидетелство за високата концентрация на натриев хлорид.

Халогенераторът проследява концентрацията на сол в стаята и постоянно впръсква нови частици, които виреят в атмосфера със средно висока температура и ниска влажност. Той се контролира чрез микропроцесор и извършва дейността си безотказно. Оптималната топлина в солните стаи е около 18-20 градуса, която се среща в истинските солни пещери, както и влажност около 35-50%. Стерилната и шумоизолирана стая понякога е леко затъмнена с помощта на специални светлини, така че да наподобява максимално атмосферата на естествено образуваната пещера. Престоят в нея е подходящ както при заболявания, така и при релакс, а също така е предпочитана от изключително голям брой спортисти.

Процедурите в солна стая

Солните процедури се извършват в няколко етапа. Началната фаза от няколко сеанса цели натрупване на достатъчен брой солни частици в тялото, след което започва рязкото чистене от токсини, възпалителни и алергенни агенти, което се проявява чрез засилване на симптомите. Крайният етап е с най-многобройни процедури – от 7 до 15, и стимулира общото укрепване и повишаване на имунната система.

Терапевтичният престой в солната стая е около 45 минути, а за децата – около 20 мин. Изискванията относно облеклото са различни в отделните здравни центрове, но не бива да забравяме, че древните хора са влизали в пещерите с ежедневните си дрехи. Хората с високо кръвно налягане, онкозаболяване, туберкулоза, сърдечна или белодробна недостатъчност, остри вирусни инфекции с висока температура, емфизем или ХООБ в трети стадии би трябвало да избягват процедурата.

Солни пещери


Солните пещери са естествени природни формирования от каменна или хималайска сол. Престоят в тях предизвиква проникване на отрицателно йонизираните солни частици през носоглътката и порите на кожата. По този начин, полезните свойства на солта се отразяват положително върху почти всички физиологични процеси. Тъй като единият начин това да стане е вдишването, неслучайно престоят в солна пещера става известен още в дълбока древност с терапевтичното си въздействие върху белите дробове.

Здравите бронхи представляват широки тръбички с естествена способност за прочистване от бактерии и външни замърсители. Понякога обаче хронични заболявания, дългогодишното тютюнопушене или дори само замърсеният градски въздух блокират тази способност. Тогава в белите дробове се натрупват слузести налепи, които пречат на способността да използваме пълният им капацитет. Замърсеният въздух проблем причинява лека хронична реакция, известна и като т.нар. “градски бял дроб“. В много други случаи обаче слузта и възпалителните процеси могат да са последствие от много по-сериозни дихателни заболявания..

Халотерапията повлиява благоприятно всеки проблем на дихателните пътища. Фините частици, излъчвани в естествените солни пещери са точно толкова чисти, колкото и всеки идеално дезинфектиран предмет. Съчетанието от кристално чист въздух с минерализираните отрицателни йони въздейства балансиращо, антибактериално и антимикотично. Ефектът е осезаем дори и при сериозни хронични дихателни заболявания – хроничен и остър бронхит, астма, ХОББ, пневмония, хроничен фарингит, ларинготрахеит, алергичен ринит и още няколко специфични белодробни диагнози. Харотерапията е безценна и за класическата алергия, както и за всички психологически състояния, причинени от умора и стрес.

Солните прахови частици имат свойството да изчиства възпалителните отлагания и да дехидратира болните клетки – т.е. да спира развитието им. Престоят в естествена пещера за определен период би предизвикал отхрачване и облекчаване на задух, кашлица и възпалителни процеси, като в някои случаи се постига дори спиране на медикаменти и изхвърляне на инхалаторите. Не бива да забравяме, че според древната китайска акупунктура, кожата се влияе от белодробният меридиан. Здравите бели дробове съответстват на блестяща кожа, така че не е изненада, че солната терапия е с широка популярност и като козметична процедура.

Голяма част от естествените солни пещери днес са част от най-луксозните балнеологични центрове в Азербайджан, Киргизстан, Русия, Австрия, Полша, Румъния и още някои страни със солни залежи. Обикновените хора трудно могат да си позволят тази луксозна холистична терапия и именно това е причината, през 90-те години на миналият век да започне изграждането на импровизирани солни стаи.

Тези помещения трябва да пресъздават в максимална степен солевата концентрация и влажност на естествената солна пещера. Идеята се разработва успешно и постепенно се разпространява в почти всяка държава. През последните години, популярността на холистичната медицина направи солните стаи предпочитан метод за лечение, профилактика или просто релаксация в здравословна атмосфера.