Тайландски масаж – ползи, видове и полезна информация

Кратка история на тайландския масаж

Тайландският масаж е изчключение от повечето видове релаксиращи практики и от това, което хората биха си представили, когато чуят думата „масаж“.

Смята се, че е възникнал преди повече от 2500 години, а легенди гласят, че негов създател е лекар на самия Буда. В Тайланд е познат като Nuad Bo-rarn и съчетава в себе си методи за лечение на тялото и душата. Любопитно е още, че комбинира елементи от китайската медицина и индийските духовни учения.

Всъщност традиционният тайландски масаж е съчетание между йога, медитация, акуресура, рефлексотерапия и масаж, разбира се. В основата му е стремежът човек да освободи заключените енергийни полета в тялото си, като това се случва чрез специални терапевтични движения.

Подобно на други източни практики, тук също ключов елемент има синхронът между тялото и душата. Смята се, че много от физическите проблеми на човек възникват поради психически такива и по тази причина е нужно да се работи за здравето и на двата компонента.

Във време, в което стресът е една от водещите причини за появата на куп болести, спокойствието на ума е фактор, който е от изключителна важност. Днес под напрежение живеят все повече хора, като за пръв път се наблюдават депресивни състояния при деца под тийнейджърска възраст. Ето защо е от сериозно значение да се обръща внимание не само на здравето на тялото, но и на психичното такова.

Какво представлява терапията?

Както споменахме в началото, тайландския масаж се отличава значително от познатите ни видове масажи. При него пациентът е облечен с леки дрехи, а терапевтът използва само дланите, лактите и ходилата си за масаж – без масажно олио, без камъни и други помощни средства. Също така при традиционният тай масаж пациентът лежи върху килимче, поставено на земята, вместо върху масажна маса. За да се облекчи мускулното напрежение и за да се освободи енергията в организма, се прилагат и йога асани, които спомагат за по-добър синхрон между тялото и ума.

Масажът включва разтягания, усуквания, натиск и изтегляния, и макар че тези похвати звучат болезнени, всъщност те по никакъв начин не причиняват дискомфорт в тялото, само и единствено допринасят за неговото отпускане и баланс.

Видове тайландски масаж

Има два основни вида тай практика: северна и южна. Северната е съсредоточена повече върху релаксирането, докато южната прави впечатление със своята интензивност. Не е изненадващо, че на Запад по-разпространен е първият вид, докато в Тайланд залагат повече на втория.

При този тип масаж се работи с 10-те основни енергийни меридиана от системата Sen Sib. В китайската медицина се смята, че те са 14, докато в Тайланд са ги ограничили до по-малък брой.

Ползите от традиционния тайландски масаж са много. Той е един от най-ефективните начини за справяне с болките в кръста, гърба и врата. Правилното му приложение спомага още за облекчаването и на хронични проблеми, сред които главоболие, болки в коленете, менструални болки и др.

Ползи

Ако трябва да обобщим полезните въздействия от тази практика, то непременно ще посочим следните предимства:

  • Премахва мускулните болки и спазми
  • Облекчава главоболието
  • Успокоява отеклите крайници
  • Стимулира кръвообращението
  • Облекчава умората
  • Повишава гъвкавостта на тялото
  • Успокоява нервната система
  • Освобождава от стреса

Традиционният тайландски масаж продължава между 1 и 3 часа. Подарете си това време, за да се погрижите оптимално за доброто състояние на тялото и ума си.