Релаксиращ масаж – активна терапия за цялото тяло

Повечето масажни процедури имат за цел да ви накарат да се отпуснете, както и да получите някои здравословни ползи. При релаксиращия масаж, релаксирането ви е единствената цел. Поради тази причина той е един от най-цялостните и снизходителни масажи, които съществуват.

Релаксиращия масаж обикновено е цялостна терапия, включваща мека музика, меко осветление и масла за ароматерапия. Това е дълъг, приятен масаж, който ще използва всякакви техники, включително продължително галене, леко мачкане на кожата и мускулите, а може би и ритмично люлеене. Това е пасивна терапия и най-вероятно няма да бъдете опъвани или карани да заставате в йога пози, каквито има например в тайландския масаж. Просто лягате и се наслаждавате.

Това е масажът, който можете да изберете, ако искате просто да се отпуснете и да се поглезите.

За какво е полезен релаксиращият масаж?

Отговорът е в името. Добрият релаксиращ масаж облекчава стреса и напрежението във мускулите и оставя усещане за благополучие. Той помага за подобряване на цялостната ви циркулация, така че органите и кожата ви да получават повече кислород и да се задвижи течността през вашата лимфна система. Релаксиращият масаж насърчава храносмилането и детоксикацията на тялото ви. Това ще ви помогне да спите по-добре. Масажът също така ще помогне да успокоите вашите мускули, да намалите болките и навяхването и да помогне на кожата ви да излекува малки наранявания.

Всичко това е заради естественият инстинкт на телата ни да се самолекуват при лек и комфортен допир – чрез прегръщане или галене. Релаксиращият масаж работи чрез този инстинкт.

Преди да отидете

Поради различията в дефиницията за „релаксиращ масаж“ е добра идея да се обадите предварително и да разберете какво точно ще получите. В повечето случаи, в спа центровете е възможно да има и някаква мека, релаксираща музика подходяща за масаж. Но, ако например отидете на частен терапевт, може да се окаже че музиката не е много релаксираща, или въобще няма такава.

Преди всеки масаж трябва да избягвате големи количества храна или алкохол. Също така е добра идея да пиете много вода, която ще помогне на тялото ви да изкара токсините от тялото ви.

Винаги трябва да кажете на масажиста предварително, ако:

  • сте, или смятате, че може да сте бременна
  • имате някакви медицински състояния или приемате някакви лекарства
  • наскоро сте имали наранявания или операция
  • сте алергични към нещо, или имате кожни алергии
  • имате възпалена кожа

Това са неща, които могат да повлияят за вида на използваното масажно масло и начина, по които ще се проведе масажа. И това важи за всички видове масаж.

Препоръчваме ви

Също така е хубаво да отидете до тоалетната преди масажа. В противен случай няма да може да се отпуснете, ако ви се ходи по малка или голяма нужда и не знаете дали да прекъснете масажа заради това.

Какво трябва да очаквате от един релаксиращ масаж?

Тъй като това е масаж на цялото тяло, вероятно ще ви бъдат дадени кърпи или халат, които ще може да сложите в отделна стая. По време на масажа ще лежите на масажна кушетка, а масажистът ще използва кърпи или халата за да покрие вашите голи части на тялото.

Стаята трябва да е тиха, приятна и топла.

За разлика от други терапии, релаксиращият масаж обикновено не води до много дискусии. Трябва обаче да уведомите масажиста, ако имате някакви физически проблеми или има нещо, което ви притеснява.

След масажа

Ползите от един релаксиращ масаж може да траят дни, но трябва и вие да помогнете за това да се случи. Опитайте се да не планирате евентуална динамична дейност веднага след масажа. Някои спа центрове ще ви дадат възможност да си полежите след релаксиращия масаж. И вероятно точно това ще почувствате, че трябва да направите. Слушайте тялото си! Може да изглежда сюрреалистично и вероятно безсмислено например да отидете направо на работа, ако се чувствате толкова спокойни, че едва ли ви се прави нещо.

Различни видове релаксиращи масажи

Изглежда, че има различни тълкувания за това какво е релаксиращ масаж, в зависимост от това къде отивате. Някъде той може да е синоним на шведски масаж. Аюрведическият масаж, базиран на древната хинду практика, може някъде също да се опише като релаксиращ масаж.

Така че наистина си струва да се обадите предварително, за да разберете за какво ще платите и какво ще получите.