Ползи от финландската (суха) сауна

Финландската сауна, известна още като суха сауна, е може би най-добре познатият вид на широката аудитория. Има я почти във всеки един хотел, спа или фитнес център. В нея се поддържа температура на въздуха над 80 градуса. Този тип сауни най-често са изградени от ароматна дървесина, а в комбинация с редуване със студена вода и чист въздух, са много благоприятни за подобряването на тонуса, кръвообръщението и засилване на имунната система.

Детоксикация

Финландската сауна е един традиционен, ефикасен и безопасен метод за премахване на токсините в тялото чрез потене. Поради своите високи, но поносими, температури (обикновено между 80 до 100 °C), финландската сауна повишава температурата на нашето тяло, което от своя страна стимулира потните жлези и предизвиква дълбоко изпотяване. Потта е 99% вода, но останалия един процент съдържа някои сериозно нежелани токсини, като никел, мед, олово, натрий, живак и множество химикали. Изпотяване в сауната също може да ни помогне да премахнете хлора и брома, който се намерят в обществените басейни и хидромасажни вани.

Облекчаване на болката

Когато температурата на нашето тяло се покачи, нашите кръвоносни съдове се разширяват и циркулацията на кръвта се увеличава. Това усилва естествените оздравителни процеси в нашето тяло, като по този начин успокоява болките в ставите и мускулите ни и ускорява зарастването на натъртвания и порязвания. Изследвания показват, че ако използвате суха сауна само за 10 минути след тренировка, може значително да ускорите възстановяването на нашето тяло.

Облекчава стреса и повишава настроението

Когато телата ни са изложени на висока температура, те освобождават ендорфини – невротрансмитери на настроението, които имат аналгетични и успокояващи качества. Това, съчетано с факта, че в финландските сауни е спокойно и тихо, я прави ефективно средство за защита срещу стрес, тревожност, депресия и безсъние. В действителност, много лекари в Финландия редовно предписват такъв вид терапия при пациенти (включително бременни жени), страдащи от тези заболявания.

Спомага за лечението на сърдечно-съдови заболявания

Изследванията показват, че нашето сърце може да ускори от 60-70 удара в минута до 110-120 удара в минута в традиционната финландска сауна, а след това да забави до под средната скорост по време на процеса на охлаждане. Тези резки температурни промени тренират сърдечните мускули и повишават сърдечния дебит, като по този начин подобряват здравето на нашите сърдечно-съдови системи.

Загуба на излишни килограми

Използването на суха сауна е като да правите леки упражнения. Тя помага за изгарянето на около 300 калории за една средно дълга сесия. Редовните терапии, съчетани със здравословна диета и умерени упражнения ще ви помогнат да отслабнете и да останете здрави.