Ползи от масажа с горещи камъни

Масажът с горещи камъни е природна терапия, при която са речни камъни, или други много гладки повърхности, изработени от базалт се затоплят до 50-60 иградуса  разполагат върху части от тялото ви, за да се увеличи максимално терапевтичната полза от масажа.

Камъните могат да бъдат поставени следните части от тялото ви:

 • по гръбнака
 • на стомаха си
 • на гърдите си
 • на лицето си
 • на дланите си
 • на краката и пръстите на краката

Високото съдържание на желязо в базалта помага на камъните да се запази топлината докато ви масажират. Този вид масаж е  полезен както на физическо, така и на психологическо ниво.

Терапевтите могат да държат нагрятите камъни, докато масажират тялото ви, като използват техники от шведски масаж като:

 • дълги удари
 • кръгови движения
 • вибрация
 • почукване
 • разтриване

Понякога се използват и студени камъни по време на този масаж. Студените камъни могат да се използват след горещи такива, за да се успокоят всички кръвоносни съдове и да се успокои кожата.

Ползи

Всички масажи обикновено се отнасят към алтернативната медицина . Те се превръщат в популярна допълнителна терапия за много състояния. Ето някои ползи от масажа с горещи камъни:

Помага за облекчаване на мускулното напрежение и болка

Топлината отдавна се използва за облекчаване на мускулното напрежение и болка. Тя помага да се увеличи притокът на кръв към засегнатата област. Също така може да намали мускулните спазми и да увеличи гъвкавостта и обхвата на движение. Студената терапия спомага за облекчаване на възпалението. В зависимост от вашите симптоми, редуването на горещи и студени камъни по време на масажа може да бъде полезно.

Намалява стреса и тревожността

Позицията на Американската Асоциация за Масажна Терапия е, че „масажната терапия може да бъде ефективна за облекчаване на стрес“. Изследване[1] подкрепя тяхното мнение. То е от 2001 г. и показва, че десет минутен масаж подобрява сърдечно-съдовите реакции, като сърдечен удър. Друго изследване[2] от 1997 г. установява, че 15-минутните масажни маси на работното място значително намаляват стреса в сравнение с 15-минутната почивка без масаж.

През 2015 г. се установява, че хората, които са претърпели коремна колоректална операция, са изпитвали по-малко болка, напрежение и тревожност след получаване на постоперативен масаж.

Помага при безсъние

През 2006 г. се разбира, че масажът може да бъде алтернатива на хапчетата за сън при възрастни с безсъние. Доказва се още, че масажът на гърба спомага за релаксация и сън. Изследване[3] от 2001 г. показва, че на децата с проблеми със съня, на които им бил направен 15-минутен масаж, заспали по-бързо. Те също така са били по-бдителни, активни и положителни след събуждането. Смята се, че масажът помага да се наслаждавате на по-възтановителен сън, въпреки че не се разбира напълно защо.

Може да помогне за облекчаване на симптомите на автоимунни заболявания

Масажът с горещи камъни може да облекчи болезнените състояния като фибромиалгия. Това е състояние, което причинява широко разпространена, хронична болка. Според проучванe[4] от 2002 г. хората с фибромиалгия, които получават 30-минутен масаж, спят по-дълго, имат по-малко болки по тялото и са имали понижени нива на вещество Р (вещество, участващо в предаването на сигнали за болка), отколкото хората, които са получили релаксационна терапия. Необходими са обаче повече изследвания, преди масажът да се превърне в стандартно лечение на фибромиалгия.

Проучване[5] от 2013 г. установява, че хората с ревматоиден артрит могат да се възползват от масажи с умерен натиск, като например масаж с горещ камък. Участниците в проучването са имали по-малко болка, по-голяма сила на хващане и по-голям обхват на движение след един месец терапия.

Може да помогне за намаляване на симптомите на рака

Голямо, тригодишно проучване[6], публикувано в „Journal of Pain and Symptom Management“, изследва как масажирането засяга болка, умора, стрес и тревожност, гадене и депресия при 1290 души с рак. Изследването показва че масажите, особено шведския масаж, подобрява симптомите на рак. Учените вярват, че успокоителното докосване играе важна роля в това.

Може да засили имунитета

Масажът може да даде тласък на вашата имунна система. През 2010 г., се доказва че една сесия с шведски масаж е имало положително и остро въздействие върху имунитета. Кръвните проби, взети преди и след масажа, показват намаляване на аргинин-вазопресин, хормон, който помага за регулиране на кръвното налягане и задържането на вода.

Кой може да се възползва от този вид масаж?

Всеки, който изпитва мускулно напрежение и болка, безсъние или стрес може да се възползва от масажа с горещи камъни. Ако имате хронично състояние, което причинява болка, консултирайте се с Вашия лекар, за да видите дали това е добър вариант за вас.

Рискове и предупреждения

Когато се извършва от обучен терапевт, масажът с горещи камъни обикновено е безопасен. Има обаче някои обстоятелства, при които трябва да се избягва. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да отидете на такъв масаж, ако имате:

 • нарушение на кръвосъсирването или прием на разредители за кръв
 • изгаряния на кожата
 • отворена рана
 • анамнеза за кръвни съсиреци
 • имали сте операция през последните 6 седмици
 • фрактура или тежка остеопороза
 • нисък брой тромбоцити (тромбоцитопения)
 • диабет

Пренаталеният масаж може да помогне за облекчаване на стреса и облекчаване на неприятните симптоми на бременността. Все пак повечето масажисти няма да използват горещи камъни при бременни жени. Ако сте бременна, трябва да се подлагате на масаж само след одобрението на лекаря ви и под ръководството на обучен терапевт за пренатален масаж.

Извод

Всички изследвания показват, че масажът с горещи камъни може да бъде полезен начин за намаляване на стреса и тревожността, помага на релаксацията и облекчаване на болката и мускулното напрежение. Може да е полезно при различни условия и обстоятелства.

Необходимо е да се напраят още проучвания, за да се установи точно защо масажите имат толкова силно въздействие. Но това, може да има много общо с човешкото докосване. За много хора докосването предлага чувство на обвързаност и сигурност.

За да сте сигурни, че имате положителен изживяване с този вид масаж, използвайте само масажист, обучен да работи с горещи камъни. Възможно е да почувствате възпаление по време на масажа или на следващия ден. Това може да се дължи на дълбока тъканна манипулация и натиск. Не трябва да изпитвате болка. Ако се чувствате неудобно или изпитвате болка по време на масажа, нека вашият масажист разбере това веднага.