Ползи от терапиите в парна баня

Парната баня е помещение, което се затопля с помощта на пара. Хората я използват за релаксация, облекчаване на някои медицински състояния, детоксикация или като част от разкрасителни процедури. Най-често се среща в спа хотели и центрове и фитнес зали.

Стрес, умора, натоварено ежедневие, липса на свободно време… Всички ние живеем в изключително динамичен свят, който до голяма степен ангажира нашия делник. Така забравяме да си доставим някакво удоволствие, което ще ни накара да се почустваме щастливи и отпочинали. Време е да ви запознаем с един от най-известните начини за релакс от древни времена – парната баня.

Нежно въздействие върху тялото

Парната баня се категоризира като влажен вариант на финландската сауна и е подобна на хамама. Обикновено излъчва топлина около 45°С при влажност на въздуха, която е близка до 100%. Тя е превъзходен начин за детоксикация (прочистване на тялото от вредни вещества). Същевременно така се осигурява и противовъзпалително, болкоуспокояващо и хидратиращо дествие. Благодарение на ароматизиращата система се създават допълнителни сетивни удоволствия.

С грижа за здравето и красотата

Всеизвестен факт е, че парната баня се съчетава с редица разкрасителни процедури. След прекарване на известен период от време в помещението, различните козметични средства проникват по-добре в кожата и са по-ефикасни. Ето и най-съществените ползи на парната баня за здравето и красотата:

 • Подобравя кръвоснабдяването – Чрез разширяването на кръвоносните съдове до цялото тяло достига повече кръв и значително се подобрява кръвоснабдяването.
 • Детоксикира – благодарение на по-голямото отделяне на телесни течности тялото се пречиства от опасни токсини. Интензивното потене разтоварва бъбреците отлично.
 • Премахва мазнините и мъртвите клетки – влагата освежава и тонизира тялото. Порите се отварят и клетките на епидермиса се регенерират.
 • Прочиства дихателните пътища – парната баня стимулира отделителната функция на бронхите. Също така способства за увеличаване капацитета на белите дробове.
 • Релакс – терапиите с парна баня действат релаксиращо и са изключително благоприятни за нервната система.

Ценни съвети

Ако искате да извлечете максимума от процедури в парната баня, следвайте тези съвети, които са изключително ценни и ще ви помогнат да се справите със задачата.

 • Минете през тоалетната преди процедури. Все пак тялото ще започне да отделя токсините от вашето тяло и е добре стомаха и червата ви да са празни.
 • Вземете душ. Преди да започнете, отделете време бърз душ. Освен че ще премахнете мръсотията от тялото си, това ще ви помогне да отделите повече пот по време на процедурите.
 • Не влизайте в парната баня след като сте консумирали храна или алкохол.
 • Преди и след парната баня пийте вода, чай или сок.
 • Редуцирайте движенията. По време на престоя си в помещението не правете излишни движения. Просто се отпуснете.
 • След излизане от парната баня вземете хладен или студен душ. По този начин вече чистите пори ще се затворят.
 • Може да нанесете хидратиращи кремове след процедурите.
 • Не прекалявайте. Прекарвайте около 10-15 минути в парната баня. Препоръчваме да правите по 3 процедури максимум, както и да взимате хладни душове за да намалите температурата на тялото си. Ако прекалите може да си докарате значителни проблеми.

Силата на парната баня е значителна. Следвайки нашите съвети за отрицателен период от време ще се наслаждавате на промяната. Вие ще сте в пълна хармония със своето тяло и естественото равновесие на организма ви ще бъде постигнато.