Лимфодренажен масаж – ефективна детоксикация на тялото

Какво представлява лимфодренажният масаж?

Лимфодренажен масаж се нарича мануалната масажна терапия, която използва нежни, повтарящи се движения, за да облекчи и подпомогне нашата лимфна система. А тя, играе изключително важна роля за предпазване на тялото от инфекции и болести. Наричан понякога детоксикиращ масаж, този вид терапия ще подпомогне вътрешните пречистващи механизми на тялото и ще поддържа имунната ви система в изправност.

За кого е подходяща тази терапия?

Лимфодренажният масаж е за всеки, който страда от чести пристъпи на лошо настроение или от повишени нива на тревожност. Тази терапия може да подпомогне подобряването на цялостния ви здравен тонус и вашите енергиийни нива.

Мануалният лимфен дренаж също така може да бъде използван като част от следоперативното възстановяване. Но, имайте предвид, че неговото приложение трябва да бъде одобрено от лекар преди всичко.

Хора, които могат да изберат този вид терапия:

 • такива, които искат детоксикация на тялото и цялостно подобрение на здравния тонус
 • такива, които са на диета или спазват фитнес режим

Хора, за които лимфодрениращият масаж не е подходящ:

 • такива, които държат на класическия масаж и усещането от него. Тази терапия включва изключително лек натиск и не работи върху дълбоката мускулатура
 • такива, които страдат от продължителни възпаления. Ако сте под лекарско наблюдение трябва да се консултирате с наблюдаващия ви специалист пред да си запазите час за масаж
 • силно загрижени за своя целулит
 • тези, които имат общи противопоказания за подлагане на масаж, включващи активен рак, остри инфекции, целулит, тромбози и остри алергии

Потенциални ползи от лимфодренажния масаж

 1.  Подпомага цялостната детоксикация на тялото
 2.  Може да подпомогне свалянето на килограми
 3.  Повишава нивата на енергия
 4.  Подобрява настроението и се бори с тревожността
 5.  Подпомага следоперативното възстановяване
 6.  Подпомага заздравяването на белези чрез подобряване на лимфната циркулация и имунната система като цяло

За постигане на най-добри резултати редовният масаж трябва да бъде неразделна част от здравословния хранителен и двигателен режим.

По време на Вашия лимфодренажен масаж

Този вид масаж включва лек натиск, ритмични движения и нежни, пулсиращи движения по посока на лимфните възли. Това помага да се отпушат вашите лимфни възли, които са съсредоточени основно в областта на врата, мишниците и слабините. Терапия трябва да започне с оценка на общата Ви медицинска история. Когато сте готови, ще се съблечете и ще легнете върху масажната маса.

След Вашия лимфодренажен масаж

Лимфният дренаж може да Ви накара да се почувствате изтощени, така че се уверете, че разполагате с известно време да си починете преди отново да се заемете с активни дейности. Най-добрият начин да подпомагате здравата лимфна система е да пиете достатъчно количество вода и да практикувате редовно леки упражнения, които ще съдействат за изхвърляне на токсините от тялото.

Каква е разликата между лимфодренажния и шведския масаж?

Лимфодренажният масаж използва изключително лек натиск дори в сравнение с шведския. Главната цел е да се освободят лимфните възли от застоялата лимфа, въпреки че той може да има и чисто релаксиращи ефекти.

Боли ли лимфодренажният масаж?

Този вид терапия използва много лек натиск, така че не би трябвало да изпитате каквато и да е болка. Ако сте в следоперативен период е препоръчително да обсъдите всички зони, които трябва да бъдат избягвани или третирани внимателно преди да започне масажът. Ако, в който и да е момент, натискът Ви дойде прекален, говорете веднага с вашия терапевт. Той би трябвало да направи всичко по силите си, за да се чувствате комфортно.

Кои терапевти специализират в лимфодренажен масаж?

Това е специализиран вид масаж, който обикновено се извършва от физиотерапевти и медицински лица. Каквато и да е грешка в техниката може да намали ефективността му, така че е много важно той да се извършва само от доказани специалисти.