Лавандулово масло – ползи и приложения

Лавандулово масло - ползи и приложения

Хората обикновено свързват растението Лавандула с нейните две специфични черти – цвят и аромат. Цвета и етеричното масло от лавандула имат дълга история в билколечението.

Най-ранната им употреба датира от древен Египет. Там са използвали масло от лавандула, в процеса на мумифициране. По-късно то започва да се използва и като добавка за къпане в няколко региона, включително Персия, Древна Гърция и Рим. Тези култури вярвали, че лавандулата помага за пречистването на тялото и ума.

Ползи и приложения

От древни времена маслото от лавандула се използва за лечение на много различни заболявания, включително:

  • безпокойство
  • безсъние
  • депресия
  • главоболие
  • косопад
  • акне
  • екзема и суха кожа

Лавандулата има различни здравословни ползи и приложения.  Ние ще ви представим най-важните от тях.

При стрес и безпокойство

Етеричното лавандулово масло най-често се използва в ароматерапията. Смята се, че ароматът от маслата на растението помага за намаляване на стреса и безпокойството. Това се дължи на факта, че рецепторите ни за миризма изпращат съобщения до мозъка, които могат да повлияят благоприятно на настроението.

При безсъние

Някога лавандулата се е препоръчвала на хора, страдащи от безсъние или други нарушения на съня. Те пълнели възглавниците си с лавандулов цвят, за добър и спокоен сън.

Днес обаче има лавандулово масло, което лесно може да се прилага при тези такива проблеми. Ароматерапевтите, и понякога масажистите, използват етерично лавандулово масло по време на терапии и масажи.

А в Германия, лавандуловият чай е одобрен като добавка за лечение на проблеми със съня, безпокойство и дразнене на стомаха.

При главоболие

Използването на етерично масло от лавандула може да повлияе благоприятно на главоболието. Дори в Европейският Център за Неврология има направени изследвания, които разглеждат вдишването на етерични масла от лавандула за лечение на мигрена. От тях се заключава, че вдишването им може да бъде ефективен и безопасен начин за облекчаване на болкатата.

При косапад

Използването на лавандулово масло може да помогне за лечение на заболяване, наречено алопеция ареа. Това е заболяване, при което косата на човек започва да пада на кръговидни обезкосмени полета.

Дори е правено проучване [1], при което хората са втривали етерични масла от лавандула, мащерка, розмарин и кедрово дърво върху местата, където косата е паднала. Някои от тях са успели да възстановят част от косата си след седем месечни процедури.

При акне

Лавандуловото масло може да унищожава бактерии и по този начин да предотврати и излекува акне. То отпушва порите и намалява възпалението, когато го нанесете върху кожата си. За да използвате лавандулово масло против акне, можете да го смесите с кокосово масло и след измиване на лицето си да го нанесете.

Може също да използвате лавандулово масло като тоник за лице. Това, което трябва да направите е да смесите две капки от него с една чаена лъжичка хамамелис. Накиснете памук в сместа и след това внимателно го разтрийте върху лицето си.

При особено упорити пъпки, използвайте и арганово масло. Смесете капка лавандулово масло с капка арганово масло и го поставете директно върху пъпките. Правете това два пъти на ден.

При екзема и суха кожа

Екземата може да се появи навсякъде по тялото ви. Тогава кожата ви става суха, сърбяща и люспеста. За съжаление както може да изглежда лека, така може и да е хронична и на много места. Тъй като лавандулата има противогъбични свойства и намалява възпалението, тя може да успокои появата на екзема.

Етеричното масло от лавандула може да се използва и за лечение на псориазис. То почиства кожата ви и намалява зачервяването и раздразнението.

За да използвате лавандулово масло при екзема, смесете с две капки масло от чаено дърво, заедно с две чаени лъжички кокосово масло. Можете да го използвате ежедневно.

При бръчки

Свободните радикали са частично отговорни за бръчките по лицето. Лавандуловото масло е пълно с антиоксиданти, които ви помагат да се предпазите от такива свободни радикали.

При възлапение

Болкоуспокояващият ефект на лавандуловото масло помага за успокояване на болезнено възпаление. Бета-кариофиленът в маслото действа също и като естествено противовъзпалително средство.

За да лекувате възпалението при изгаряне, комбинирайте една до три капки лавандулово масло и една до две чаени лъжички моринга или кокосово масло. Можете да прилагате сместа три пъти на ден.

Ако пострадате от слънчево изгаряне, може да си направите спрей с авандулово масло, който да ви помогне. В малък пулверизатор комбинирайте четвърт чаша сок от алое вера, 2 супени лъжици дестилирана вода, 10 до 12 капки лавандулово масло и масло от жожоба. Разклатете бутилката и напръскайте върху слънчевото изгаряне. Използвайте спрея два или три пъти на ден, докато слънчевото изгаряне заздравее.

При рани

Вече разбрахме, че лавандуловото масло може да ни помогне при слънчеви изгарания. Но, ако имате порязвания, наранявания или други подобни рани, то може да ви помогне за ускоряване на процеса на зарастване. През 2016 г. е установено [3], че лавандуловото масло помага за заздравяването на кожната тъкан.

За да използвате лавандулово масло върху малки рани, смесете три или четири капки от него заедно с няколко капки кокосово малсо или масло от таману. Нанесете сместа върху раната си с памук.

Против насекоми

Лавандуловото масло има двойно действие срещу насакемите. То действа като репелент срещу тях и облекчава сърбежа след ухапване. Много от репелентите против комари, в търговските мрежи, съдържат лавандулово масло.

За да си направите смес против насекоми може да направите следното нещо. В един пулверизатор сложете 250ml вода и добавете четири капки лавандулово масло и го разклатете. Можете съвсем спокойно да напръскате тялото и дрехите си, преди да излезете навън.

Ухапванията от насекоми причиняват зачервяване, сърбеж и болка. Лавандуловото масло облекчава ухапванията от насекоми, като предпазва от бактерии и намалява възпалението. Помага и за  облекчаване на болката.

За да третирате ухапване от насекомо, смесете една или две капки с кокосово масло. Нанасяйте сместа върху ухапването поне два пъти на ден. Ако ви боли, добавете капка масло от мента.