Какво е Ароматерапия?

Ароматерапия

Преди да отидете на Ароматерапия и като цяло преди да започнете практическото използване на етерични масла е важно да разберете основите на този вид терапия.

Ароматерапия по дефиниция означава “практиката на използване на растителни и етерични масла, за психическо и физическо благосъстояние”. Тя включва използването на етеричните масла, получени чрез дестилация от листата, плодовете, корените на растения, както и кората на дървета, мъхове и дори в някои случаи, животни, с цел създаване на терапевтично или емоционално чувство за благосъстояние.

Ароматерапия има широкообхватни ползи – от използването й като допълваща медицина, до способността да достави психологически ползи, като например релаксация, чувственост, облекчаване на нервнотото напрежение и стреса, и други. Тя докосва живота ни, без значение къде живеем или какво правим. Ето и няколко примера за ефектите на ароматерапията в нашето ежедневие.

Представете си как се разхождате по пътека в тиха и прохладна лятна вечер, когато изведнъж преминавате до цъфнал жасмин. Аромата му изпълва въздуха и вашето съзнание. Или друг пример.  Отивате до мола и минавате покрай някое кафене, в което продават туко що изпечени канелени кифлички с пълнеж от ябълка. Това ще накара сетивата ви силно да заработят!

Можем да наречем ароматерапия, всеки един път, когато някой хубав аромат ви въздейства, по начин който да ви накара да се чувствате добре. Изкуството на ароматерапията е да впрегнете силата на растителния аромат, с помощта на едно от над 400 вида етерични масла, от които може да изберете, за да се постигне емоционална или терапевтична полза.