Какво е Ароматерапия?

Ароматерапия по дефиниция означава „практиката на използване на растителни и етерични масла, за психическо и физическо благосъстояние“. Тя включва използването на етеричните масла, получени чрез дестилация от листата, плодовете, корените на растения, както и кората на дървета, мъхове и дори в някои случаи, животни, с цел създаване на терапевтично или емоционално чувство за благосъстояние.

Няма добри медицински доказателства, че ароматерапията може да предотврати, или да излекува заболявания. Съществуват известни доказателства, че е по-ефективно от плацебо в борбата с постоперативното гадене и повръщане, но също така е по-малко ефективно от стандартните анти-еметични лекарства.

Кратка история

Използването на етерични масла за терапевтични, духовни, хигиенни и ритуални цели се връща към редица древни цивилизации, включително китайци, индианци, египтяни, гърци и римляни, които ги използват в козметиката, парфюмите и лекарствата. Маслата се използвали за естетическо удоволствие и за красота. Били са луксозна стока и начин на плащане. Смятало се е, че етеричните масла увеличавали срока на годност на виното и подобряват вкуса на храната.

Концепцията за ароматерапия е била първоначално повдигната от малък брой европейски учени и лекари, около 1907 г. През 1937 г. думата за първи път се появява в печат във френска книга на тема: Aromatherapy: Les Huiles Essentielles, Hormones Végétales. През 1993 г. е публикувана английска версия на книгата. През 1910 г. авторът на книгата Рене Морис Гетефос изгаря ръката си много зле и по-късно твърди, че я е лекувал с лавандулово масло.

Френският хирург Жан Валнет е пионер в използването на етерични масла за медицински цели. Той ги използва като антисептици при лечението на ранени войници по време на Втората световна война.

Начини на приложение

Начините на приложение на ароматерапията включват:

  • Въздушна дифузия: за ароматизиране на околната среда или дезинфекция на въздуха
  • Директна инхалация: за дезинфекция на дихателните пътища, деконгестант, отхрачване, както и психологически ефекти
  • Топични приложения: за общ масаж, вани, компреси, терапевтична грижа за кожата

Теория

Ароматерапията е лечението или профилактиката на заболявания чрез използване на етерични масла. Тя има има широкообхватни ползи – от използването й като допълваща медицина до способността да достави психологически ползи. Някои от тях включват намаляване на болката и тревожността, повишаване на енергията и краткотрайната памет, релаксация, предотвратяване на загуба на коса и намаляване на сърбежа, предизвикан от екзема.

Предлагат се два основни механизма за обяснение на предполагаемите ефекти. Единият е влиянието на аромата върху мозъка, и особено лимбичната система чрез обонятелната система. Другият е директният фармакологичен ефект на етеричните масла.

Като цяло можем да наречем ароматерапия, всеки един път, когато някой хубав аромат ни въздейства, по начин който да ни накара да се чувствате добре. Изкуството на ароматерапията е да впрегнете силата на растителния аромат, с помощта на етерични масла, за да се постигнем емоционална или терапевтична полза.