Етерични масла – ето как да направите правилен избор

Етерични масла - избор

Ние всеки ден прилагаме етерични масла към нашата ароматерапия. Благодарение на мощните компоненти, които могат да се извлекат от дадено растение, те могат да имат положителен ефект върху нашето здраве и дори върху цялото ни тяло. Но, това е при условие че са качествени.

Трябва да знаем, че на пазара се предлагат както качествени, така и некачествени ароматни масла. За това трябва да се избират и прилагат внимателно. Качествените се извличат от здрави и чисти растения, и други естествени материали, чрез процес известен като екстракция.

В наши дни има редица фирми предлагащи етерични масла на пазара. И с толкова голямо разнообразие, може да ви бъде ужасно трудно да направите своя избор. А също така най-вероятно имате и въпроси относно начина за използването им. Ето малко полезна информация, която ще ви помогне.

Цена

За да знаете дали цената която плащате е правилната, трябва да знаете произхода на етеричните масла, които е предлагат. За производството на 30мл екстракт от розово масло, са необходими около 115 килограма цветове от роза. Това може да обясни високата цена на чистото и качествено розово масло.

Други, разбира се, могат да се произвеждат по-лесно. Но, всяко от тях изисква голямо количество материал, за да произведе дори и малко количество. Това означава, че ако наистина ви предлагат качествени етерични масла, те никога няма да бъдат евтини.

Също не се заблуждавайте от търговците, които ви правят голями отстъпки, предлагат ви много ниски цени или налагат една и съща цена за всичките си масла. Ако закупите чисти и качествени етерични масла, те ще са силно концентрирани и няма да се изисква да прилагате голямо количество. За това дори и скъпото масло като розовото може да се окаже рентабилно в дългосрочен план.

Чистота

Какво точно се има впредвид, когато говорим за „чисти“ етерични масла? За съжаление, тъй като няма официално или стандартизирано определение за чистота, това означава много малко по отношение на терапевтичната им стойност. Дори масло, което е 100% чисто, може да не е било преработено правилно и може да донесе единствено приятен аромат. Масла, които се използват за парфюми, и козметика, често осигуряват по-силен аромат, но не предлагат терапевтична полза. Количеството на терапевтично ефективните химически съставки в етеричните масла може да варира от сезон на сезон, от година на година или да варира в зависимост от мястото, където растението расте. Процесът на извличане на етеричното масло влияе и върху начина, по който този химически баланс се поддържа от времето на прибиране на растенията до достигането му в дома ви.

Намирането на специализиран търговец на дребно на етерични масла, ще сведе до минимум или въобще ще премахне риска от закупуване на некачествено етерично масло. Този вид търговци, ще бъдат по-склонни да осигуряват чисти етерични масла,  тъй като това е техният основен източник на бизнес и репутация.

Тестване

Етеричните масла се идентифицират с научното или ботаническото наименование на дадено растение. В най-добрия случай с хемотипа. Това е и първото нещо, което трябва да разберете, за да определите автентичността на етеричното масло. Хемотип е, когато дадено растение, например Розмарин (Rosmarinus officinalis), има различен химически профил, поради мястото, където се отглежда. Само някои растения имат хемотипове. Важно е още да разберете страната на произход на растението, използваният процес на извличане, и датата на дестилация също.

Всеки производител на етерични масла, който се грижи за продажбата само на чисти продукти, би ги тествал с най-малко два пъти с тестове за газова хроматография и масспектрометрия. Резултатите от тестовете и отчетите би трябвало да са публично достъпни или да ви ги предоставят, когато ги поискате.

Терапевтичен или клиничен клас

Ако някога попаднете на термини като „терапевтичен“ или „клиничен“ клас, знайте че те се използват от доставчиците на етерично масло, за да претендират за превъзходството на техните масла пред тези от други доставчици. Това са термини, които не са стандартизирани и в общи линии не са фактор за качество.

Органични, непръскани или диворастящи

Като за начало търсете ароматни масла, които са органично гледани. Всички замърсители на растенията могат да бъдат по-концентрирани в етеричното масло. Това е особено важно за цитрусовите етерични масла, тъй като те традиционно се пръскат силно с пестициди. Терминът „органичен“ може да значи различни неща в различните държави, но е още един възможен показател за качество.

Някои търговци на дребно могат да произведът масла от растения, които са „непързани“. Това най-вече важи за производители, които не са сертифицирани като органични, но не пръскат реколтата си.

Имайте още нещо в предвид. От диворастящи растения се правят много висококачествени етерични масла.