Етерични масла: какво трябва да знаете преди да изберете

Етеричните масла ни предоставят възможност да миришем невероятно, и то без да носим парфюми, направени със съмнителни съставки. Те носят най-мощните компоненти, които едно растение може да предостави, и затова трябва да се използват внимателно.

Ароматерапията е може би най-божествената част, когато говорим за тях. Когато усещаме етеричното масло, рецепторите на цялото ни тяло реагират по различен и благоприятен начин. Така че, да избираме етерично масло, е като да избираме парфюм и също може да ни помогне да подобрим нашето благосъстояние. И докато синтетичните етерични масла могат да носят само някои ползи, тези направени от здрави и чисти растения са много по-добри и качествени.

Напоследък е нарастнал интересът и популярността към ползите от етеричните масла. Те се произвеждат от растения и други естествени материали чрез процес, известен като екстракция. В продължение на векове много култури използват етерични масла заради техните ползи, които допринасят за физическото и емоционалното здраве.

В наши дни има редица етерични масла, които се предлагат на пазара. И с толкова голямо разнообразие, може да ви бъде ужасно трудно да изберете правилното, което да използвате. А също така най-вероятно имате и въпроси относно най-добрия начин за използването им. Ето малко полезна информация.

Цена

Важно е да знаете произхода на етеричните масла, когато ги купувате. За да се произведат 30 милилитра розово масло, са необходими около 115 килограма розови цветове. Това обяснява високата цена на чистото и качествено розово масло. Други, например, се произвеждат по-лесно, но всяко от тях изисква голямо количество растителна материя, за да произведат дори и няколко милилитра. Това означава, че ако са качествени, етеричните масла никога няма да бъдат евтини.

Също не се заблуждавайте от търговците, които ви правят голями отстъпки, предлагат ви много ниски цени или налагат една и съща цена за всичките си масла. Ако закупите чисти и качествени етерични масла, те ще са силно концентрирани и няма да се изисква да прилагате голямо количество. За това дори и скъпото масло като розовото може да се окаже рентабилно в дългосрочен план.

Чистота

Какво точно се има впредвид, когато говорим за “чисти” етерични масла? За съжаление, тъй като няма официално или стандартизирано определение за чистота, това означава много малко по отношение на терапевтичната им стойност. Дори масло, което е 100% чисто, може да не е било преработено правилно и може да донесе единствено приятен аромат. Масла, които се използват за парфюми, и козметика, често осигуряват по-силен аромат, но не предлагат терапевтична полза. Количеството на терапевтично ефективните химически съставки в етеричните масла може да варира от сезон на сезон, от година на година или да варира в зависимост от мястото, където растението расте. Процесът на извличане на етеричното масло влияе и върху начина, по който този химически баланс се поддържа от времето на прибиране на растенията до достигането му в дома ви.

Намирането на специализиран търговец на дребно на етерични масла, ще сведе до минимум или въобще ще премахне риска от закупуване на некачествено етерично масло. Този вид търговци, ще бъдат по-склонни да осигуряват чисти етерични масла,  тъй като това е техният основен източник на бизнес и репутация.

Тестване на етеричното масло

Всяко масло се идентифицира с научното или ботаническото наименование на растението, в най-добрия случай, с хемотипа. Това е и първото нещо, което трябва да разберете, за да определите автентичността на етеричното масло. Хемотип е, когато дадено растение, например Розмарин (Rosmarinus officinalis), има различен химически профил, поради мястото, където се отглежда. Само някои растения имат хемотипове. Важно е още да разберете страната на произход на растението, използваният процес на извличане, и датата на дестилация също.

Всеки производител на етерично масло, който се грижи за продажбата само на чисти продукти, би ги тествал с най-малко два пъти с тестове за газова хроматография и масспектрометрия. Резултатите от тестовете и отчетите би трябвало да са публично достъпни или да ви ги предоставят, когато ги поискате.

Терминология

Терапевтичен или клиничен клас

Ако някога попаднете на термини като “терапевтичен” или “клиничен” клас, знайте че те се използват от доставчиците на етерично масло, за да претендират за превъзходството на техните масла пред тези от други доставчици. Това са термини, които не са стандартизирани и в общи линии не са фактор за качество.

Органични, непръскани или диворастящи

Като за начало търсете масла, които са органично гледани. Всички замърсители на растенията могат да бъдат по-концентрирани в етеричното масло. Това е особено важно за цитрусовите етерични масла, тъй като те традиционно се пръскат силно с пестициди. Терминът “органичен” може да значи различни неща в различните държави, но е още един възможен показател за качество.

Някои търговци на дребно могат да произведът масла от растения, които са “непързани”. Това най-вече важи за производители, които не са сертифицирани като органични, но не пръскат реколтата си.

Имайте още нещо в предвид. От диворастящи растения се правят много висококачествени масла.