Етерични масла – видове, ползи и приложение

Етерични масла - приложение, видове и ползи

Етеричните масла са течности, съдържащи ароматни съединения, извлечени от растения. Най-често ароматите се извличат чрез дестилация или студено пресоване. По този начин се “улавят” ароматите на растението. Те придават на всяко етерично масло характерната му същност.

Забележка: Етеричните масла, извлечени чрез химически процеси, не се считат за истински.

Вдишването на етерични масла може да стимулира области от лимбичната система. Тя е важна част от мозъка ви и играе роля в емоциите, поведението, обонянието и дългосрочната памет.

Интересното е, че лимбичната система е силно ангажирана с формирането на спомени. Това отчасти може да обясни защо познатите миризми могат да предизвикат спомени или емоции.

Лимбичната система също играе роля в контролирането на няколко несъзнателни физиологични функции, като дишане, сърдечна честота и кръвно налягане. Като такива, някои хора твърдят, че етеричните масла могат да упражняват физически ефект върху тялото ви. Това обаче все още не е потвърдено.

Видове етерични масла

Има повече от 90 вида етерични масла. Всяко има своята уникална миризма и потенциални ползи за здравето.

Ето списък с 10 най-популярни етерични масла и ползите им за здравето:

  • Мента – използва се за повишаване на енергията и подпомага храносмилането
  • Лавандула – използва се за облекчаване на стреса
  • Сандалово дърво – използва се за успокояване на нервите и помага при фокусиране
  • Бергамот – използва се за намаляване на стреса и подобряване на състоянията на кожата като екзема
  • Роза – използва се за подобряване на настроението и намаляване на тревожността
  • Лайка – използва се за подобряване на настроението и релаксация
  • Иланг-Иланг – използва се за лечение на главоболие, гадене и кожни заболявания
  • Чаено дърво – използва се за борба с инфекциите и повишаване на имунитета
  • Жасмин – използва се за подпомагане при депресия, раждане и липса на либидо
  • Лимон – използва се за подпомагане на храносмилането, настроението, при главоболието и др.

Приложение

Етеричните масла се използват най-често в ароматерапията, като техните изпаренията се вдишват. В повечето случи, те не са предназначени за поглъщане.

Растителните съставки в тях взаимодействат с тялото ви, когато маслата биват приложени върху кожата. По този начин някои от тях се усвояват. Смята се, че някои методи на прилагане могат да подобрят усвояването. Например, нанасянето им върху топла кожа или върху различни области на тялото.

Здравословни ползи

Етеричните масла могат да окажат положително въздействие върху вашето здраве и благосъстояние. Разбира се, това е при условие, че ги използвате по безопасен начин. Ето и някои от здравословните ползи.

Помагат при стрес и безпокойство

Около 43% от хората, които страдат от стрес и тревожност, използват някаква форма на алтернативна терапия, за да облекчат симптомите си.

Що се отнася до ароматерапията, много от направените проучвания са показали, че миризмата на някои етерични масла могат да работи заедно с традиционната терапия за лечение на тревожност и стрес.

Интересното е, че използването на етерични масла по време на масаж облекчава стреса, въпреки че ефектите могат да продължат само докато масажът се провежда.

Облекчават главоболие

Нанасянето на ментово и лавандулово масло върху челото и слепоочието може да облекчи главоболието. Навремето, като традиционно средство против главоболие, Персийците са прилагали смес от лайка и сусамово масло върху слепоочията.

Помагат при безсъние

Повечето направени проучвания по темата показват, че миризмат на етеричните масла, и най-вече на лавандуловото, имат положителен ефекти върху безсънието. Освен това е доказано, че миризмата на лавандулово масло подобрява качеството на съня при жените след раждане, както и при със сърдечни заболявания.

Други приложения

Етеричните масла имат много различни приложения извън ароматерапията. Много хора ги използват, за да ароматизират домовете си или да освежат своето пране, например.

Те се използват както като естествен аромат в домашна козметика, така и при висококачествени натурални продукти.

Нещо повече, предполага се, че етеричните масла могат да осигурят безопасна и екологична алтернатива на изкуствените репеленти против комари. Има проучвания, които показват, че някои масла, като цитронелата, могат да отблъснат някои видове комари за около 2 часа. Времето за защита може да се удължи до 3 часа, ако се използва в комбинация с ванилин.

Освен това свойствата на етеричните масла показват, че някои от тях могат да се използват и в хранителната индустрия, за удължаване срока на годност на храните

В заключение

Етеричните масла обикновено се считат за безопасни при вдишване или нанасяне върху кожата, ако са били комбинирани с базово масло. Те обаче не трябва да се поглъщат.

При незначителни здравословни проблеми използването на етерични масла като допълнителна терапия е безвредно. Ако обаче имате сериозен здравословен проблем или приемате лекарства, трябва да обсъдите се посъветвате с вашия личен лекар.