Добринище – басейни с минерална вода и СПА

Добринище е бързо проспериращо курортно селище в Северен Пирин. Местността е известна както със ски пистите си и планинския туризъм, така и с топлите си минерални извори. Понастоящем е вторият по важност ски център в този район, превъзхождан единствено от Банско. Добринище има около 7 километра ски писти, за начинаещи и напреднали любители, на които може да се радвате през зимата. През лятото може да правите пешеходени преходи и изкачвания. Един от най-извесните преходи е от хижа Безбог и Поповите езера. Съществуват и други маркирани и немакрирани пътеки, подходящи за планински преходи с различна трудност.

Минерални извори, басейни и СПА

В Добринище има 17 минерални извора, подходящи за балнеолечение и уелнес. Някои от тях захранват един от най-известните СПА комплекси с басейни в района, а именно Alpha Spa & Pool. На територията на този комплекс са разположени 3 външни басейна с хидромасажни ефекти, един от който е детски. Всички са захранени изцяло с термална минерална вода, извираща от собствени водоизточници. Гостите могат да се насладят още на фитнес, ресторант и кът за най-малките, удобен безплатен паркинг и висококачествен безжичен интернет.

Комплексът предлага и странични занимания като конна езда, бъги, пейнтбол, риболов и др.

Минералната вода в гр. Добринище е подходяща както за пиене, така и за водни терапии. Тя притежава лечебни свойства, познати на местните хора от векове.

Културна и история

Освен всичко останало, Добринище има богата културна история, тъй като по последни данни селището датира още от каменната ера. През Средновековието селището е играло роля на крепост, която е възпирала Византийските набези по тази територия. В местността има многобройни публични паметници, говорещи много за историята на мястото и за неговите обитатели.

Църквата „Св. Св. Петър Павел“

Сред културните забележителности в Добринище, се открояват:

  • местността „Св. Никола“
  • Църквата „Св. Св. Петър Павел“ , строена през 19 век.
  • църквата „Света Богородица“
  • действащият манастир „Свети Пантелеймон“

Хотeли в Добринище

Хотел Орбел

Хотелът предлага закрит и отрит басейн, живописна панорамна гледка към Родопите, както и отличен ресторант, предлагащ българска и европейска кухня. Хотелът разполага с богата винарска изба, предлагаща богат набор от местни и интернационални вина за ценителите на тази напитка.

Хотел Македонска кръчма

Хотелът е разположен в непосредствена близост до обществените минерални извори и минерални басейни на Добринище, като същевременно предлага едно уютно и алтернативно пространство за настаняване. Целият хотел е обзаведен в традиционен стил, разполага с механа с камина и голяма градина с барбекю, които са идеалните съоръжения, съответно за зимен и летен престой.