Добавена захар в храната – вижте къде се крие

Консумирането на много добавена захар е вредно за нашето здраве. Това е свързано с болести като затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Нещо повече, изследванията показват, че много хора консумират прекалено голямо количество добавена захар. Всъщност средно човек може да изяжда около 15 чаени лъжички (60 грама) добавена захар на ден без да подозира.

Къде е тази добавена захар?

Голяма част от дневния прием на захар се намира в различни опаковани и преработени храни, много от които се продават като здравословни. Както и газираните напитки са с високи количества такава захар. Ето няколко начина, с които производителите крият захарта в храните.

Захарта е основното име, дадено на късите вериги въглехидрати, които придават на храната сладък вкус. Въпреки това, захарта има много различни форми и имена. Тя се изписва като глюкоза, фруктоза и захароза. Другите наименования са по-трудни за идентифициране.

Тъй като производителите често използват захари с необичайни имена, тази съставка може да се окаже трудно забележима на етикетите. Захарта се добавя и към храни под формата на сиропи. Сиропите обикновено са гъсти течности, направени от големи количества захар, разтворена във вода.

Добавя се захар към храни, в които най-малко очакваме да има. Всеки знае, че захарта в парче торта или бонбон вероятно е доста. Все пак, някои производители изсипват захар в храни, които не винаги се считат за сладки. Става дума за зърнени закуски, сос за спагети и подсладени плодови кисели млека.

Захарта в някои видове кисело мляко е до 6 чаени лъжички (29 грама). Дори пълнозърнести барове за закуски, които могат да изглеждат като здравословен избор, са с до 4 чаени лъжички (16 грама) захар.

Ако купувате пакетирани или преработени храни, уверете се, че сте прочели етикета и проверете съдържанието на захарта в конкретната храна. При производството на храни се добавят здравословна захар.

Често на някои храни пише, че са подсладени със:

  • Сироп от агаве
  • Сироп от бреза
  • Кокосова захар
  • Пчелен мед
  • Кленов сироп
  • Нерафинирана захар
  • Захар от тръстика
  • Сироп от захарно цвекло

Ако има тези имената на подсладители на етикета на храната, запомнете, че понастоящем няма доказателства, че е полезно да замените една форма на захар с друга особено ако все още ядете прекалено много от нея.

Важно е да знаете

Някои храни, като плодове, зеленчуци и млечни продукти, съдържат естествено срещащи се захари. За разлика от добавената захар, те обикновено не причиняват здравословни проблеми.

Въпреки че някои плодове съдържат големи количества естествена захар, техните фибри и антиоксиданти намаляват повишаването на кръвната захар. Освен това, тези храни осигуряват много полезни хранителни вещества, които могат да намалят риска от болести.

Прекомерното приемане на захар влияе и на кръвното налягане, така че за хората в рисковите групи е добре редовно да измерват кръвното си.

Запомнете, че добавена захар в храната = риск за здравето!