Диабет и канела – ето каква е истината

Може би сте чели в интернет и различни издания, че с канела може да си помогне човек при диабет? Но това истина ли е или някакъв мит?

Хората често искат по лесен начин да коригират здравните си проблеми. Те понякога придават вълшебно качество на „естествените“ продукти, за да станат по-здрави. И не искат да пият от готовите лекарства, които се продават в аптеките или се изписват от лекарите. Например, през последните няколко години, цари убеждението, че канелата за хора с диабет е чудесно лечение.

Но, наистина ли е това?

Вероятно виждаме всеки ден реклами за добавки и „естествени“ храни, които обещават да ни направят по-слаби, по-здрави, по-умни, по-силни, по-добри. И е време да разгледаме претенциите на канелата за хора с диабет – какво казва истинската наука.
Диабетът е сложно заболяване. Има 2 вида диабет – тип 1 и тип 2.

Какво е диабет тип 1?

Основният източник за енергия на нашето тяло е глюкозата, която се произвежда от почти всичко, което ядем.

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване, при което собствените антитела на тялото атакуват островчетата на Лангерханс, причинявайки спад на производството на инсулин или дори спиране. Към днешна дата няма лекарства за 100 процента излекуване и единственият начин да се лекува болният е редовното инжектиране на инсулин,
Другата форма е диабет тип 2, който се дължи на комбинация от генетика, затлъстяване, хранително поведение и други фактори, свързани с начина на живот. Обикновено при този тип диабет панкреасът произвежда достатъчно инсулин, но клетките и органите в тялото стават „резистентни“ към инсулина, което означава, че те пренебрегват сигнала за съхраняване на глюкоза и следователно кръвната захар остава висока.

Тук прогнозата е по-добра! Пероралните лекарства, промените в начина на живот, като подобрената диета и физическите упражнения, често могат да помогнат. В крайна сметка, човек с хроничен диабет тип 2 може също да трябва да приема инсулин.
Диабет тип 1 и тип 2 – става дума за наистина два различни вида заболявания.

И каква е ролята на канелата?

През 2013 г. е проведено най-пълното проучване склинични изпитвания за ролята на канелата при хора с диабет. В него е доказано, че тя намалява кръвната захар с 24,59 mg / dL кръв. Което не е висока стойност.

С други думи, канелата предизвиква клинично незначително намаляване на кръвната глюкоза. Може дори да се твърди, че тя има по-скоро ефект на плацебо.

ВАЖНО! Някои видове канела съдържат кумарин, съединение, което може да бъде токсично при по-високи нива. Най-качествена е цейлонската канела и тя е безопасна за човека. И, разбира се, е по-скъпа.

Въпреки всичко, имайте в предвид, че ефективността на канелата за лечение за диабет не е доказана.