Алое Вера – ползи, странични ефекти и рискове

Алое Вера - ползи, странични ефекти и рискове

Алое Вера е познато като растение с лечебни си качества още от преди 6000 години. Гелът и сокът, които се извличат от листата му са популярни средства за лекуване на кожни проблени и стомашни неразположения. И Това са само част от ползите.  Какви са останалите и има ли странични ефекти и рискове от употребата на Алое, ще разкрием по-надолу.

Произход

Има повече от 300 вида Алое, но само Алое Барбадензис е известно със своите лечебни свойства.  Хората от дълго време са го използвали най-вече за третиране на рани, косопад, хемороиди и проблеми със стомашният тракт.

Днес, на Алое Вера е посветена цяла индустрия. Екстракта му се използва в козметиката и личната хигиена – в овлажнители, сапуни, кремове за бръснене, лосиони и какво ли още не. Най-често срещаните продукти обаче, са гел за пиене и кремове. Алое Вера се предлага също и под формата на добавки, които носят същите ползи за кожата и хранителната система.

Произход на растението Алое
Има две части от растението, които се използват за медицински цели. Листата, които са пълни с гел, може да се използват директно за третиране на изгаряния и различни видове проблеми с кожата. Гелът може да се намери под формата на течност (сок) или капсули които се приемат перорално.

Втората част на растението се каза Алое латекс. Това е жълтата част на външната обвивка на растението. То има разхлабителни свойства и обикновено се приема перорално за да третиране на запек.

Полезните качества на Алое Вера

Полезните качества на Алое Вера

  • Помага за храносмилането. Гелът съдържа малки количества Алое латекс, който има разхлабителните свойства и помага за третиране на запек.
  • Помага при кожни проблеми като псориазис и акне. Кремовете с Алое Вера имат успокояващ ефект върху кожата и са показали, че помагат за намаляването на сърбеж и възпаление.
  • Помага при изгаряния. Някои хора прилагат гелът от Алое, когато са изгорели от слънцето.
  • Помага при зарастването на рани. Алое Вера помага и забърза заздравяващия процес от порезни рани.
  • Бори се с киселините. Учените са доказали, че гелът за пиене помага с някой симптоми на гастроезофагеален рефлукс, киселини и колики.
  • Помага при диабет. Доказано е, че гелът от Алое Вера помага за намаляването на кръвната захар при хора с диабет тип 2.

В допълнение към ползите описани по-горе е доказано, че растението има няколко изненадващи приложения. Ето ги и тях:

  • Понеже гелът от Алое има антисептично действие и унищожава бактерии, може да бъде прилаган от външната страна на зеленчуци. Така те ще се запазят за по-дълго време пресни.
  • Установено е, че сокът от Алое, използван като вода за уста, намалява плаката. Също така помага за възтановяване от рани в устата. Салициловата киселина, която се съдържа в растението действа като болкоуспокояващо средство.

Алое Вера в козметиката

Алое Вера в козметиката

Алое Вера доста често се използва като съставка в козметичната индустрия. Може да я намерите във всичко – от овлажнители до шампоани. Има цели козметични линии, предназначена за защита на чувствителната кожа.

Но, каква е причината? Растението е известно с това, че може да поддържа кожата хидратирана и чиста. То съдържа антиоксиданти като витамин А, витамин С, витамин Е, както и 7 от 8 незаменими аминокиселини. Също е известно със своите противовъзпалителни свойства.

Гелът от Алое помага за лечението на акне, когато се комбинира с третиноинов крем. Проучване е установило, че Алоето има качества свързани с подмладяването. В продължение на три месеца, учените са давали гел за пиене на 30 жени, два пъти на ден. Жените видели значителни подобрения в своите бръчки и еластичността на кожата си, благодарение на увеличаване на производството на колаген.

Ще намерите Алое и в продукти за коса. Дори някои хора прилагат гел от листата на растението, директно на косата си и я използват като балсам.

Странични ефекти и рискове

Гелът от Алое обикновено е безопасен и полезен. Но,  той съдържа алоин. Пиенето на гел от Алое Вера с алоин в продължение на няколко дни, може да доведе до сериозни проблеми.  Приемането на само 1 грам перорално на ден, може да увреди бъбреци ви и дори да се стигне до  фатален край. Алоинът също така може да понижи нивата на кръвната захар. За това хората с диабет тип 2 трябва много да внимават.

Някои производители използват технологии, с които да премахнат голяма част от него. Но, колкото и малко количество да е, ако прекалите с дневната доза Алое Вера, може да доведе до спазми и диария. Също така, може да направи други лекарства, които приемате по-малко ефективни.

Алое Вера е полезно растение, от което се произвеждат много и различни продукти за здраве и красота. Нашият съвет обаче е винаги да бъдете информирани и да гледате какво и от къде купувате. Най-вече ви препоръчваме ви да се снабдявате само с гел за пиене произведен само от вътрешната част на листата. Също така не прекалявайте с дневната доза, която обикновенно е описана на опаковката им. И преди всичко се консултирайте с вашият личен лекар.