7 начина да спрете разпространението на грипния вирус

Студеният и грипен сезон може да изглежда като бойно поле. Между болни деца, колеги и приятели, вие също може да прихванете някакъв вирус, и то не веднъж. Разбира се, ваксинирането и добрата хигиена могат да предотвратят заболяванията, но въпреки това всичко е възможно. Ако обаче се разболеете, поне ще може да преустановите разпространението на болестта! Ето какво може да предприемете.

Покривайте устата си, когато кашляте и кихате

Много лесно е да се предаде вирус чрез въздушните частици, които изхвърляте при кашляне и кихане. Уверете се, че покривате носа и устата си с кърпа или салфетка, за да избегнете заразяването на нищо неподозиращите минувачи. Като алтернатива, може да кашляте или кихате в свивката на лакътя си.

Мийте ръцете си

Един от най-добрите начини да избегнете разпространението на микроби е да измивате ръцете си често, особено след като кашляте или кихате в тях. Когато миете ръцете си, правете това със сапун и търкайте в топла вода за около 20 секунди.

Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си

Когато сте настинали или сте болен от грип и докосвате лигавиците на очите, носа и устата си, всичко друго, до което докосвате, след това ще пренесе вируса. Така ще улесните разпространението на болестта на други хора. Избягвайте да докосвате лицето си, ако изобщо е възможно, и отново, измивайте добре ръцете си, ако го направите.

Бъдете внимателни покрай храните

Някои вируси могат да се разпространяват чрез храната. Ето за това е добре, ако готвите за други хора у дома, някой друг да го прави, докато сте болни. Ако е възможно, разбира се. И мийте ръцете си преди и след хранене.

Чистете след себе си

Уверете се, че си миете ръцете преди да докосвате каквито и да е повърхности, които други хора докосват, като дръжки, телефони и перила. Вкъщи дезинфекцирайте повърхностите, които докосвате през целия ден, за да избегнете разпространението на вируса сред членовете на семейството ви.

Хвърляйте вече използваните кърпички

Не позволявайте на използваните ви тъкани да се натрупват на бюрото ви или до леглото ви – те са място за размножаване на микроби! Изхвърлете ги веднага след употреба, за да избегнете разпространението на вируса към другите.

Останете у дома

Вирусът на грипа е заразен един ден преди началото на симптомите и може да остане заразен от 5 до 7 дни, след като се разболеете. Може и да сте много зает на работа, но ако сте болен, направете всичко възможно, за да стоите далеч от офиса, вашите колеги и други хора на обществени места. Не само ще се чувствате уморени и непродуктивни, докато сте болни, но бихте могли да разпространявате вируса на колегите си. Ако пък е наистина наложително да посещавате работа или училище, не забравяйте по-горните съвети и ако може носете медицинска маска на устата, както и да избягвате контакт с други хора.

Знаем, че ако живеете и работите в малки пространства изглежда много трудно да не разпространявате вирусите, ако сте болен. Но, това може да бъде направено! Просто бъдете наясно с действията си, докато сте болни и вземете горните предпазни мерки.