СПА етикет за начинаещи

В днешният модерен и пълен с изкушения свят, СПА центровете се превърнаха в нещо съвсем обичайно и не толкова луксозно, но въпреки това, в България те не са толкова добре познати на масовата аудитория. Тук всички водим много напрегнат начин на живот и определено имаме нужда от релакс, който да ни зареди с енергия и да върне тонуса в тялото ни.

Какво представляват СПА центровете?

Самата дума СПА произлиза от латински – Salus Per Aquam, което преведено на български означава здраве чрез водата. Както добре знаете у нас има много минерални извори и може да се каже, че страната ни е изключително надарена в това отношение. В България можете да откриете всякакви минерални извори, а те от своя страна се използват именно за релаксиращи процедури в СПА центровете.

Още през древните времена на битки и войни, римляните са използвали минералните води за възстановяване на силите си, но днес тези практики са значително подобрени и оптимизирани, като се добавят различни видове масажи, процедури със специални камъни, козметични продукти и други.

Какво е СПА етикет?

Много хора, които не са ходили на СПА се притесняват да го направят, защото не знаят какво точно да правят, как да се държат и като цяло как да изберат СПА център. Разбира се, място за притеснение няма, тъй като вече живеем в ерата на високите технологии и само с няколко клика на мишката, можем да открием отговорите на всички въпроси. Ние също сме ви погдотвили няколко съвета, които трябва да имате предвид преди да отидете на СПА.

Направете си резервация!

В почти всички реномирани СПА центрове ще ви поискат резервация, тъй като и те трябва да бъдат подготвени за вашите нужди. Направете резервацията си поне 1 седмица предварително, като по този начин ще избегнете натоварените часове, а и можете да получите отстъпка, която не е за изпускане.

Носете си бански!

Да, може да звучи малко изненадващо, но във всеки СПА център трябва да носите бански. Все пак, процедурите са свързани с водата, така че не можете да си позволите да отидете по ежедневно бельо или пък голи.

Медицински преглед

При посещенията в СПА център е препоръчително да не пропускате да си направите медицински преглед. Ако имате някакви наследствени или по-особени заболявания е добре да ги споделите на компетентните лица, за да не се стига до излишни усложнения. Минералната вода и процедурите може да се окажат противопоказни в някои отношения. Ако например отивате на масаж на лицето, но имате контактни лещи, непременно трябва да уведомите масажиста.

Какво да правим преди, по време и след СПА процедурите?

Преди посещението в СПА центъра е препоръчително да се изкъпете и да се отървете от окосмяването по тялото и лицето. Ако сте мъж, избръснете се поне 2 часа по-рано, преди да отидете на СПА. Не консумирайте храна поне 1 час преди СПА посещението, а когато става въпрос за алкохол, то трябва поне 24 часа преди това да не сте пили нищо високоалкохолно.

Когато отивате на масаж или други процедури, оставете ценните си вещи в сейфа на СПА центъра, за да не се притеснявате за тях.  Препоръчваме ви да отидете поне 15 минути преди часът за резервация, за да можете спокойно да преминете към СПА процедурите. Изберете пола на терапевта преди посещението. Ако имате претенция да бъдете обслужени от мъж или жена е добре да го направите още при резервацията, за да не останете неприятно изненадани.

След като сте били на СПА ви препоръчваме да не се излагате продължително на пряка слънчева светлина. Не прибягвайте веднага до консумация на алкохол и като цяло не прекалявайте с него. Не се натоварвайте физически, опитайте се да починете пълноценно, например с книга в леглото.

В общи линии, това са най-полезните съвети, които можем да ви дадем за първото ви посещение в СПА център. Наслаждавайте се на прекараното време и не мислете за нищо друго. Сами ще се убедите колко ползотворно ще бъде това преживяване и как ще ви зареди с енергия за цяла седмица.