Забележителности във Велинград

Забележителности във Велинград

Велинград, разположен в сърцето на планината Родопи, привлича гости от цял свят благодарение на своите богати минерални извори и изключителни природни красоти. Но освен терапевтичните свойства на тези води, СПА столицата на Балканите има още много да предложи на своите посетители.

От древни археологически находки, през панорамни маршрути, до приказни паркове и горски резервати, забележителностите в този курортен град са многообразни и уникални. Нека ви запознаем с някои от най-известните и завладяващи във Велинград, които са задължителни за всеки любител на красивите природни и културни забележителности.

Парк „Двореца“

Парк „Двореца“ е разположен в центъра на СПА курорта, в близост до два минерални извора. Това е градският боров парк, който предлага прекрасни гледки към Чепинската котловина, планината и града.

Парк „Клептуза“

Парк „Клептуза“ се намира до символа на Велинград – езерото Клептуза. Посещавайки го, гостите ще се насладят на прохладата и красотата на парка. Това е идеално място за отдих във града.

Централен градски парк

Централният градски парк е разположен в близост до площад „Николай Гяуров“. Около него се намират магазини, заведения, банки и други обекти. Хотел „Здравец“ също е разположен до парка. На площада се организират значими събития и мероприятия за града.

Вельова баня

Вельова баня е ключов исторически обект, разположен в квартал Лъджене, сред красив парк. Сградата е построена през 1640 г., а температурата на водата е 43°C, използвана за лечение на различни заболявания.

Според предание, човек на име Вельо, страдал от кожно заболяване, което излекувал в локвата на същото място. В благодарност, той превърнал мястото в баня, наречена Вельова баня.

Радонова баня

Мъжките и женските радонови бани се намират в квартал „Чепино“, близо до река Чепинска и на 500 метра от „Клуптуза“. Те носят името си от радона, който е част от водата. Сградата е обновена през 1750 г. от Мехмед Бин Хасан.

Кремъчната баня

Кремъчната баня е традиционна сграда от турски тип. Построена е през средата на XVIII век. Легендата казва, че е изградена от местен жител, който се опитал да донесе топла вода в своето село, но не успял и построил банята на това място. Над входа била поставена плоча с надпис на арабски език, която се пази в Историческия музей. Днес Кремъчната баня се намира в квартал „Лъджене“, в близост до хотел „Рич“.

Местност „Гергевана“

„Гергевана“ е красиво място в Чепинското корито на Родопите, недалеч от град Велинград. В района е изграден малък параклис, който всеки посетител може да разгледа. Разположен е на маршрута, водещ високо в планината, където въздухът е изключително чист и природата е възхитителна. В близост до параклиса има извор с вода и барбекю, подходящо за любителите на пикници.

Кръста

Кръста е впечатляваща конструкция с височина от 22 метра, изработена от стоманени тръби. Той е монтиран на бетонен постамент с размери 4 х 5 метра и височина 4 метра, формиран като пресечена пирамида. Кръстът е разположен на хълма до паметника на Вела Пеева.

Скален феномен Славееви скали

Скалният феномен Славееви скали се намира в подножието на връх Черновец, в планинския масив Алабак, близо до Велинград. От върха на скалния комплекс може да се насладите на панорамна гледка към Чепинската котловина и околните Родопи. Славеевата скала е над 10 метра висока и е осигурена със стълба за лесно изкачване.