Етерично масло от Нероли – Ползи и Приложение

Етерично масло от Нероли - позли и приложения

Етеричното масло от Нероли е високо ценен продукт, известен със своя характерен аромат и многобройните си терапевтични ползи. То се добива от цветовете на горчивото портокалово дърво Citrus aurantium, и се използва в традиционната медицина, козметиката и парфюмерията от векове. В тази статия ще обсъдим добиването, химичният състав, ползите за здравето, приложенията и предпазните мерки при използването на етерично масло от Нероли.

Ползи за здравето

Етеричното масло има многобройни ползи за здравето. То може да помогне при следните здравословни проблеми:

  • Стрес и тревожност – има успокояващ ефект върху нервната система. Също така може да помогне при безсъние и депресия.
  • Инфекции – благодарение на своите антимикробни свойства, може да помогне да се борим с инфекции както на кожата, така и на вътрешните органи.
  • Болки и възпаления – маслото от Нероли може да има аналгетичен ефект и да помогне при болки и възпаления на мускулите и ставите.
  • Кожни проблеми – може да помогне да се подобри състоянието на кожата, като се бори с акне, себорея, зачервявания и други проблеми.

Приложения

Има множество приложения в различни области, където може да се използва маслото от Нероли. Ето и някои от тях:

  • Козметика – използва се в козметични продукти като кремове, лосиони и маски за лице, тъй като може да помогне да се подобри състоянието на кожата.
  • Парфюмерия – има сладък, цветен аромат, който го прави подходящ за използване в парфюмерията.
  • Масаж – етеричното масло от Нероли може да се използва за масаж, като има успокояващ и релаксиращ ефект върху тялото.

Добиване

Етеричното масло се добива от цветовете на горчивото портокалово дърво чрез различни методи, включително парна дестилация, енфлераж и разтворително добиване. Парната дестилация е най-често използваният метод за добиване на маслото, като включва пропускане на пара през цветовете, за да се освободят етеричните масла. Добивът и качеството на маслото зависят от използвания метод за добиване.

Плод от Горчив портокал

Химичен Състав

Етеричното масло от Нероли се състои от различни химични съставки, включително линалол, линарил ацетат, лимонен, гераниол и неролидол. Тези съставки придават на маслото терапевтични свойства, включително противовъзпалителни, антимикробни, успокояващи и болкоуспокояващи. Маслото също така има сладък, цветен аромат, което го прави популярен за използване от парфюмерийните и козметичните компании.

Предпазни мерки при използване

Преди да използвате етеричния екстракт от Нероли, трябва да вземете предвид някои предпазни мерки. Не го използвайте неразредено върху кожата. Може да предизвика дразнене или алергична реакция. Използвайте само качествено масло от надежден производител. Не използвайте при бременност или при кърмене, освен ако не е одобрено от лекар.

В заключение, маслото от Нероли е едно от най-популярните етерични масла, благодарение на своите успокояващи и релаксиращи свойства. То има множество приложения в козметиката, парфюмерията и масажите, но трябва да се използва с предпазливост и да не се приема вътрешно без предварителна консултация с лекар.