Активен въглен – ползи, проложения и рискове

Активен въглен - ползи и употреба

Някога активният въглен се е използвал като силно натурално помощно средство за лечение на различни видове проблеми сръзани с хрносмилателната система. То буквало е било универсален антидот.

Хората по цял свят ползват активния въглен за различни неща – от понижаване на холестерола до избелване на зъбите.

Нека да разгледаме ползите и приложенията му.

Какво е активен въглен?

Активният въглен е фин черен прах, направен от дървесина, кокосови черупки, торф, въглища, или стърготини. Той се активира, като въглеродът във въглена се обработва при много високи температури.

Така вътрешната му структура се променя – площта й се увеличава, а размера на порите й се намалява. По този начин се създава въглен, който има повече пори от обикновения.

Активният въглен не трябва да се бърка с дървените въглища за горене. Докато и двете се правят от едни и същи неща, дървените въглища не са „активирани“. Освен това те съдържат са токсични за хората вещества.

Как работи активния въглен?

Порестата му структура на активния въглен има отрицателен електрически заряд. Това го кара да привлича положително заредени молекули като токсини и химикали. Той улавя токсините и химикалите, в червата ни, и ги прикрепя към себе си. И понеже не се абсорбира, може да ги „изнесе“ извън тялото, в изпражненията. По този начин предотвратява тяхното усвояване от организма.

Активен въглен като спешно лечение при отравяне

Благодарение на токсино-свързващите си свойства, активният въглен има разнообразни приложения в медицината. Използва се като антидот още от началото на 1800 година, особенно в случаите на отравяне.

Това е така, защото може да изчисти организма от голямо разнообразие от отрови, намалявайки в същото време техните ефекти.

Също така активния въглен може да се използва при лечение на предозиране на лекарства като аспирин, ацетаминофен или седативи.

Има проучвания, които показват, че активния въглен може да намали абсорбцията на лекарството при възрастни до 74%, когато се вземе еднократна доза от 50-100 грама в рамките на пет минути след предозиране. Ако се приеме 30 минути след поглъщането на лекарството, ефект намалява до около 50% и 20% ако се приеме след 3 часа. Понякога еднократната доза от 50-100 грама е последвана от 2 до 6 дози от по 30-50 грама на всеки 2 до 6 часа.

Въпреки това този начин се използва по-рядко и може да бъде ефективен само в ограничен брой случаи на отравяне.

Важно е да се отбележи, че активният въглен не е ефективен при всички случаи на отравяне. Изглежда че оказва слабо въздействие върху алкохол, тежки метали, желязо, литий, калий, киселинни или алкални отравяния.

Нещо повече, експертите предупреждават, че той не трябва да се прилага рутинно във всички случаи на отравяне. По-скоро използването му следва да се разглежда за всеки отделен случай.

Може да стимулира функцията на бъреците

Активираният въглен добринася за стимулиране на функция на бъбреците чрез намаляване на броя на отпадъчните продукти, които бъбреците трябва да филтрират. Това може да бъде особено полезно при пациенти, страдащи от хронични бъбречни заболявания. Активният въглен може да се свързва с уреята и другите токсини и помага на тялото ви да ги премахне.

Уреята и другите отпадъчни вещества могат да преминат от кръвоностната система в червата чрез процес, известен като дифузия. В червата те се свързват с активния въглен и се екскретират в изпражненията.

Намалява симптомите на триметиламинурия

Активният въглен може да помогне за намаляване на неприятните миризми при хора, страдащи от триметиламинурия. Това заболяване е  известно като синдром на рибената миризма.

Това е генетично състояние, при което в тялото се натрупва триметиламин. Триметиламинът е съединение с миризма, подобна на това на гниеща риба.

Здравите хора обикновено са в състояние да преобразуват това вещество преди да се отдели в урината. Но, хората страдащи от триметиламинурия нямат необходимият ензим за извършване на този процес. Това води до натрупване на триметиламин в организма и проникване му в урината, потта и кожата. Това от своя страна води до неприятни миризми.

Може да понижи нивата на холестерола

Активният въглен също може да помогне за намаляване на нивата на холестерола. Това е така, защото може да свърже холестерол и съдържащи холестерол жлъчни киселини в червата, предотвратявайки абсорбирането им от организма.
Други приложения

Активният въглен също е популярно средство за домашна употреба с многобройни приложения, въпреки че е важно да се отбележи, че не всички от тях могат да бъдат подкрепени научно.

Приложения извън медицината

Както споменахме по-горе, активния въглен може да има разнообразни приложения както в медицината, така и извън нея. Ще споделим с вас тези, които знаем.

Намаляване на газовете

Някои проучвания показват, че активният въглен може да помогне за намаляване на производството на газ след приемане храна произвеждаща газ. Също така може да помогне за подобряване миризмата на газовете.

Филтриране на водата

Активният въглен е популярен начин за намаляване на съдържанието на тежки метали и флуориди във водата. Въпреки това, не изглежда много ефективен метод при премахването на вируси, бактерии или твърди минерали.

Избелване на зъбите

Доказано е, че използването на активен въглен за четкане на зъбите, ги избелва. Смята се, че това се извършва чрез абсорбиране на плаки и други зъбни оцветяващи съединения.

Намалява алкохова в кръвта

Активният въглен понякога се използва и като средство за намаляване на алкохова в кръвта. Докато консумирането му с алкохол може да намали нивата на алкохол в кръвта, неговото действие върху махмурлука не е добре проучено.

Кожни процедури

Нанасянето на активен въглен върху кожата се предлага като ефективно лечение на акне и ухапване от насекоми или змии.

Безопасен ли е активният въглен?

Активният въглен се счита за безопасен в повечето случаи, а нежеланите реакции се редки. Въпреки това, той може да причини някои неприятни странични ефекти. Най-честите са гадене и повръщане.

В допълнение, може да се плучите запек или да имате черни изпражнения.

Когато активният въглен се използва в спешни случаи като антидот за отрова, съществува риск той да попадне в белите дробове при поглъщане. Особенно ако човекът, който го приема, повръща, е сънлив или полусъзнателен.

За това той трябва да се дава само на хора, които са в пълно съзнание.

Струва си да се отбележи, че активираният въглен може също така да намали усвояването на някои лекарства. За това е най-добре да се консултирате с вашият личен лекар преди употреба.

Дозировка

В случай на преозиране с лекарства, е важно веднага да потърсите медицинска помощ.

Дозировка от 50 до 100 грама може да се прилага от медицинско лице, в идеалния случай в рамките на един час след предозирането. Децата обикновено трябва да приемат по-ниска доза от 10-25 грама.

Дозировката за други състояния варира. От 1,5 грама, за да се намали риска от синдрома на рибената миризма, до 4-32 грама на ден, за да се понижи холестеролът и да се стимулира бъбречната функция в крайния стадий на бъбречно заболяване.

Добавки с активен въглен могат да бъдат намерени във вид на хапчета или прахообразни форми. Когато се приема като прах, активният въглен може да се смеси с вода. Увеличаването на приема на вода може да помогне за предотвратяване на симптомите на запек.

В заключение

Активният въглен е добавка с разнообразно приложение. Интересното е, че има потенциал за понижаване на холестерола, лечение на отравяне, намаляване на газовете в стомаха и стимулиране на бъбречната функция. Изследванията, подкрепящи тези ползи обаче не са достатъчни, са слаби. Имайте предвид това, когато решите дали да приемете активен въглен за определени случай.