Home / СПА  / Минералните извори в България

Минералните извори в България

Минерални извори в България

България е малка страна, но въпреки това с много природни богатства. Тук имаме всичко необходимо – море, реки, равнини, планини, злато, въглища, руда и не на последно място – минерални извори. Дори можем да са похвалим с големия им брой – над 700. В тази статия сме ви подбрали най-известните дестинации с родни минерални извори

Велинград

Велинград е може би най-известната СПА дестинация в България. Разположен в Родопите, този малък и китен планински град има огромно разнообразие от минерални извори, които са с температура от 28 до 91 градуса по Целзий. Тук ще намерите множество СПА хотели и центрове, бани, басейни, и балнеосанаториуми. Във Велинград се намира и най-известният карстов извор „Клептуза“. Неговата вода е много лековита, като помага за хипертония, гинекологични заболявания, неврологични заболявания, опорно-двигателния апарат и много други.

Сандански

Това градче в югозападната част на България е вторият най-известен СПА курорт у нас. Тук има над 80 извора с температура на водата от 42 до 81 градуса по Целзий. Водите в Сандански също са лековити, а съчетанието със средиземноморския въздух помага на хора с дихателни проблеми, нервната система, артро-ревматизъм, опорно-двигателната система и други. Сандански ще ви предложи много приятни СПА изживявания, а освен това там има интересни исторически забележителности, като дори се предполага, че легендарният тракиец Спартак е именно от там.

Хисаря

Хисаря също е сред топ дестинациите, когато става въпрос за СПА и минерални извори. Градът се намира в близост до Пловдив и е сред най-старите балнеологични центрове в България. Водите в Хисаря са лековити за бъбречни заболявания, стомашно-чревни заболявания, чернодробни заболявания, рехабилитация и профилактика. Тук ще намерите модерни и луксозни хотели, СПА центрове и минерални басейни на достъпни цени.

Девин

Девин също е много прочут със своите лековити води, които са с температура от 16 до 76 градуса по Целзий. Там ходят хора с различни болести, а също така и такива, които са здрави, но искат да почиват пълноценно и да си направят тонизираща ваканция в планината.

Вършец

Вършец се намира на 90 км. от София в подножието на Стара планина. Там водата е изключително мека и приятна за пиене, като не съдържа варовик и е много полезна за хора с проблеми в нервната система, сърдечно-съдовата система и опорно-двигателния апарат. Освен минералните извори във Вършец ще се радвате и на чист въздух, който ще ви зареди с енергия за много дълго време. Там има много красиви паркове, а също така и туристически забележителности.

Шипково

Това китно селце се намира в Троянският балкан и има много специфичен климат, който е прекрасен за балнеологичните центрове. Водата там е по-хладка с диапазон от 18 до 35 градуса, като е сулфатно-калциева и е много полезна при хора със стомашно-чревни проблеми, бъбречни проблеми, нервната система, опорно-двигателния апарат и други. Шипково е много спокойно и спретнато селце, което със сигурност трябва да посетите, ако искате да се отдадете на СПА почивка.

Албена

Колкото и странно да звучи, морският курорт също е сред топ минералните извори в България. Албена е много популярна СПА дестинация, тъй като там водата е лечебна, а освен нея има и лиманна кал. Там ще намерите забавления най-вече през лятото, когато сезонът е активен. За съжаление Албена не е сред най-евтините варианти за СПА почивки.

Златни пясъци

Още един морски курорт, в който СПА процедурите са широкоразпространени. Там климатът е много подходящ за лечение на депресия, стрес, невроза, артрит, бронхит, астма и други. Сигурно много от Вас са ходили или са минавали покрай Златни пясъци, но не знаете, че там има и минерални извори.

Поморие

Това е най-популярният балнеологичен курорт на родното Черноморие, където има много лиманна кал, идваща от Поморийското езеро. Тази кал е богата на магнезий, хлор, водород, калций, натрий и сулфати. Лиманната кал, съчетана с Черноморският въздух и минералните води, ще ви помогне да се възстановите от всичко и да забравите всичките си проблеми.

Банкя

Банкя може да се определи като столицата на балнеологията, тъй като се намира само на 17 километра от София и се радва на голям поток от хора. Минералната вода там е много популярна и е със сравнително постоянна температура от 37 градуса по Целзий. Тя е мека за пиене, бистра, без мирис и подходяща за ежедневна употреба. Лекува сърдечно-съдови проблеми, увредена нервна система и други.

Сапарева баня

Това е град в Западна България, който също е сравнително близо до София – на 70 км. В Сапарева баня е изворът с най-топла вода, достигащ до 103 градуса по Целзий. Водата е изключително лековита и помага дори при отравяния с тежки метали и соли. СПА центровете в Сапарева баня са сред най-добрите в страната, така че ви препоръчваме да ги посетите поне по един път в годината.

Review overview
NO COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.